Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Úrady v USA vyšetrujú pád banky Silicon Valley

Na snímke nápis banky Silicon Valley Bank 10. marca 2023 v Santa Clare. Foto: TASR/AP

Podľa novín vyšetrovatelia skúmajú predaje akcií, ktoré uskutočnili manažéri SVB v dňoch pred jej kolapsom.

Washington 14. marca (TASR) - Americké úrady preverujú kolaps Silicon Valley Bank (SVB) pre pochybenia jej predstaviteľov vrátane toho, či pri predaji akcií jej vedúci pracovníci porušili pravidlá obchodovania. TASR o tom informuje na základe správy denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvoláva na zdroj oboznámený so záležitosťou.

Vyšetrovanie je v počiatočnom štádiu a podieľajú sa na ňom prokurátori z kancelárií ministerstva spravodlivosti vo Washingtone a San Franciscu, ako aj Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC), uviedol zdroj, ktorý nechce byť menovaný.

Podľa novín vyšetrovatelia skúmajú predaje akcií, ktoré uskutočnili manažéri SVB v dňoch pred jej kolapsom. Vyšetrovanie pritom nemusí viesť k formálnym obvineniam alebo obvineniam z protiprávneho konania, dodal WSJ.

Zástupcovia SVB a subjekt, ktorý vedie banku od jej krachu, ako aj predstavitelia SEC a prokurátori sa k správe odmietli vyjadriť. Novinám sa zatiaľ nepodarilo zistiť, ktorí vedúci pracovníci sú predmetom vyšetrovania.

Správa WSJ prichádza deň po tom, ako akcionári zažalovali SVB a dvoch najvyšších predstaviteľov banky. Hromadná žaloba proti SVB, výkonnému riaditeľovi Gregovi Beckerovi a finančnému riaditeľovi Danielovi Beckovi bola podaná na federálnom súde v San Jose v Kalifornii.