Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Úraz či nehoda? Mne sa to predsa nemôže stať

Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / Jamie Street

Každý piaty Slovák pri kúpe cestovného poistenia zaváha.

Bratislava 22. júna (OTS) - Vybrali by ste sa na dovolenku do zahraničia bez cestovného poistenia? Pády, úrazy či iné nehody sú predsa úplne bežné, prečo vôbec takto riskovať? Až 20% opýtaných nepovažuje ani dnes cestovné poistenie za samozrejmosť. Naopak, dve tretiny respondentov si poistenie pri ceste do zahraničia plánuje uzatvoriť, a ďalších 15% tak už urobilo vopred.

Niektorých cestujúcich nepresvedčia ani medializované nehody
Ako vyplýva z údajov prieskumu, ktorý pre poisťovňu Groupama v závere mája realizovala agentúra Focus, stále existuje na Slovensku značné množstvo cestujúcich, ktorí váhajú pri uzatvorení cestovného poistenia. „Keď vidíme, aké nehody či úrazy sa niekedy ľuďom stávajú, je naozaj prekvapením, koľko ľudí dnes nad cestovným poistením váha. V porovnaní s nákladmi na samotné vycestovanie, resp. dovolenku je to pritom častokrát zanedbateľná suma. Nehovoriac o nákladoch pri návšteve nemocnice a liečení,“ vysvetľuje Ivan Bobošík, PR konzultant poisťovne Groupama.



Čísla z prieskumu potvrdzujú, že až desatina opýtaných, ktorí pôjdu v lete na dovolenku do zahraničia, si neplánuje uzatvoriť cestovné poistenie. Ďalších 11% pritom stále nad týmto rozhodnutím váha.

Dovolenka na Slovensku bez cestovky
Prieskum ďalej naznačuje, že väčšina opýtaných, ktorí plánujú ísť na dovolenku mimo miesta svojho bydliska, si ju chce zabezpečiť individuálne (70%). Cez cestovnú kanceláriu si dovolenku plánuje zabezpečiť necelá tretina dovolenkujúcich. „Zásadný rozdiel v spôsobe zabezpečenia dovolenky je však v tom, či respondenti plánujú stráviť dovolenku na Slovensku alebo v zahraničí. Takmer všetci (97%) respondenti, ktorí plánujú stráviť dovolenku na Slovensku, si ju chcú zabezpečiť individuálne,“ hovorí Martin Slosiarik, riaditeľ agentúry Focus.

Medzi respondentmi, ktorí plánujú stráviť dovolenku v zahraničí, je tento pomer vyrovnaný. 51% z nich si plánuje dovolenku zabezpečiť individuálne a 48% plánuje využiť služby cestovných kancelárií, alebo ich už využilo. Služby cestovných kancelárií plánujú využiť najčastejšie ľudia s čistým mesačným príjmom domácnosti od 2000 EUR vyššie a na západe Slovenska.