Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úrazy môžu lyžovačku nielen skomplikovať, ale aj predražiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na európsky preukaz zdravotného poistenia. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach ani v prípade, ak lyžiar spôsobí neúmyselnú škodu niekomu inému.

Bratislava 24. januára (TASR) - Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a mnohí cestujú za oddychom práve do hôr, či už slovenských alebo za hranice. Štatistiky za uplynulú zimnú sezónu potvrdzujú, že ani maximálna opatrnosť na svahu nemusí stačiť. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na európsky preukaz zdravotného poistenia. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach ani v prípade, ak lyžiar spôsobí neúmyselnú škodu niekomu inému.

Z údajov ČSOB Poisťovne a asistenčnej služby AWP Solutions vyplýva, že priemerné náklady na ošetrenie zranenia boli v zahraničí dvoj až trojnásobne vyššie ako pri úrazoch na slovenských horách. Na výšku ceny ošetrenia má vplyv aj to, do ktorého zdravotníckeho zariadenia sa klient dostane a či je uplatnený európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten totiž platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach a za podmienok rovnakých, ako pre miestnych. Platí to aj pre výšku doplatkov za starostlivosť. Práve v blízkosti lyžiarskych stredísk sú zdravotnícke zariadenia prevažne súkromné a výška doplatkov býva aj niekoľkonásobne vyššia ako na Slovensku.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že fraktúry horných a dolných končatín s potrebou chirurgického zákroku stoja až niekoľko tisíc eur, pokiaľ nie je akceptovaný európsky preukaz zdravotného poistenia. Vysokou položkou sú aj náklady na transport helikoptérou, ktoré nie sú v zimných mesiacoch výnimkou.

"Priemerné náklady na ošetrenie holennej kosti sa vlani vyšplhali k sume 5600 eur a k 1300 eur v prípade zlomenej stehennej kosti. Pomerne časté bolo potrebné aj ošetrenie poranenej hlavy alebo lebky. V tomto prípade dosiahla výška poistného plnenia v priemere 2500 eur," vyčísľuje Anna Jamborová z ČSOB.

"Klienti by si preto pred cestou nemali zabudnúť uzavrieť vhodné cestovné poistenie. Tí, ktorí ho už majú uzavreté, by si mali vopred overiť, či sa vzťahuje aj na tie zimné športy, ktorým sa plánujú venovať. Ak chcú oddychovať v slovenských horách, nemali by zabudnúť na poistenie do hôr pre prípad zásahu horskej záchrannej služby," radí Jamborová.

Podľa nej je vhodné zvoliť si k cestovnému poisteniu aj pripoistenie zodpovednosti za škodu. To ocení klient najmä v prípade, ak dôjde k zrážke na svahu, ktorá spôsobí zranenia druhej osobe.

"V uplynulých rokoch sa dokonca rozmohol trend, že lyžiari chcú pomocou svojich právnikov vysúdiť tisíce eur od iných lyžiarov po zrážke, ktorú v skutočnosti ani nemuseli zaviniť. Aj v tomto prípade pomôže poistenie zodpovednosti za škodu," uzatvára Jamborová.