Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ÚREKPS:Aj v Európe si treba sledovať mobilnú sieť, hrozí drahšia cesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Úrad preto upozorňuje, že riziko neustriehnutia toho, v akej sieti je mobilný telefón prihlásený, môže viesť k nárastu účtu o desiatky, v niektorých prípadoch až o stovky eur.

Bratislava 6. júla (TASR) - Mobilnú sieť je potrebné si sledovať aj v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), inak sa cesta môže predražiť. Dôležité je správne nastavenie mobilného telefónu. Problém totiž môže nastať, ak sa mobil v navštívenej krajine nechcene pripojí na sieť operátora z krajiny, kde pravidlá pre EHP neplatia. Upozornil na to Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (ÚREKPS).

Pri vycestovaní do krajín EHP, teda do Európskej únie (EÚ) plus Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, zaplatia Slováci za mobilné služby - telefonovanie, posielanie správ a mobilné dáta - rovnaké ceny ako doma. Problémom však môže byť, ak sa mobil pripojí na sieť operátora z krajiny, kde pravidlá pre EHP neplatia.

"Stane sa to užívateľom, ktorí majú v mobilnom telefóne nastavenú automatickú voľbu siete, preto si aj váš telefón vyberie sieť operátora s najsilnejším signálom. Môže sa tak stať najmä v oblastiach, kde je cezhraničný presah signálu mobilných sietí bežný, zároveň si však užívatelia neuvedomia, že signál už môže byť mimo krajín EHP, čo znamená zvýšenie poplatkov za využívanie mobilných služieb," zdôraznil regulačný úrad.

Úrad preto upozorňuje, že riziko neustriehnutia toho, v akej sieti je mobilný telefón prihlásený, môže viesť k nárastu účtu o desiatky, v niektorých prípadoch až o stovky eur. "Ak sa teda vyberiete do zahraničia a po návrate sa chcete vyhnúť šoku z vysokého účtu za mobilné služby, mali by ste mať na pamäti, že pred vaším odchodom treba venovať pozornosť nastaveniu vášho mobilného telefónu," radí ÚREKPS.

Regulačný úrad odporúča dočasne zakázať automatickú aktualizáciu softvéru alebo si nastaviť telefón tak, aby si vyžiadal pred aktualizáciou súhlas. V prípade, že sa cestovateľ bude pohybovať pri hraniciach EHP s inými štátmi, mal by si podľa úradu v navštívenej krajine vybrať manuálne nastavenie siete na telefóne, aby sa mobil nechcene nepripojil na sieť operátora z krajiny, kde pravidlá pre EHP neplatia.

"Ak sa vám predsa len stane, že sa váš mobilný telefón prihlási do siete mimo EHP, venujte náležitú pozornosť upozorňujúcim SMS správam, ktoré vám posiela váš operátor, prípadne kedykoľvek sa môžete spojiť a poradiť s informačnou linkou vášho operátora," dodal úrad. Práve operátor totiž podľa regulačného úradu SMS správami upozorňuje, že využívanie mobilných služieb môže byť drahšie ako doma.