Quantcast
< sekcia Ekonomika

VIDEO: URL: Úroveň bezpečnosti potravín je v EÚ a SR na vysokej úrovni

Na snímke zľava štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriel Csicsai a generálny riaditeľ Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) Bernard Url počas tlačovej konferencie na tému Bezpečnosť potravín v Bratislave 27. septembra 2016. Foto: FOTO - TASR Pavol Zachar

Séria potravinových škandálov v EÚ v 90. rokoch 20. storočia viedla EÚ k sérii opatrení, medzi ktorými bolo aj vytvorenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Bratislava 27. septembra (TASR) – Úroveň bezpečnosti potravín je v Európskej únii (EÚ) aj v SR na veľmi vysokej úrovni. Uviedol to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) Bernard Url, ktorý je z dôvodu posilnenia spolupráce medzi EFSA a členskými štátmi EÚ na pracovnej návšteve na Slovensku. V rámci predsedníctva SR v Rade EÚ sa 28. a 29. septembra 2016 uskutoční zasadnutie Poradného fóra EFSA.

Nové riziká v potravinovej bezpečnosti sú podľa jeho slov spojené s globálnym obchodom, ktorý prináša štandardy bezpečnosti potravín z krajín, odkiaľ potraviny prichádzajú. "Kanada má vysoké štandardy bezpečnosti potravín, neprináša nové riziká do Európy," povedal Url na margo rizík v súvislosti s obchodnou dohodou CETA, ktorú by mala EÚ a Kanada podpísať koncom októbra 2016.




Komentovať dohodu CETA však šéf EFSA odmietol. "Zmluva CETA je podobne ako dohoda TTIP s USA pripravovaná ako obchodná dohoda. My však máme na starosti bezpečnosť potravín, hodnotiť dohody nie je v rámci našej pracovnej témy. Našou úlohou je bezpečnosť potravín pre európskych občanov, nad ktorou budeme vždy bdieť," dodal.

Tlačovej konferencie so šéfom EFSA sa na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zúčastnil aj štátny tajomník MPRV Gabriel Csicsai, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Zuzana Nouzovská a riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy MPRV Zuzana Bírošová.

Séria potravinových škandálov v EÚ v 90. rokoch 20. storočia viedla EÚ k sérii opatrení, medzi ktorými bolo aj vytvorenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (European Food Safety Authority - EFSA). Zároveň sa zaviedol integrovaný prístup a princíp "z farmy na stôl", na základe ktorého sa bezpečnosť potravín chápe ako bezpečnosť celého potravinového reťazca, počnúc zdravím a ochranou rastlín, zdravím a dobrými životnými podmienkami zvierat, cez bezpečnosť krmív až po bezpečnosť potravín, vrátane výživových doplnkov a materiálov prichádzajúcich do styku s potravinami.



Európsky úrad pre bezpečnosť potravín sídli v talianskej Parme a jeho poslaním je zabezpečovať vedecké hodnotenie rizika a komunikáciu o riziku, ako aj zabezpečovať vedecké poradenstvo pre právne predpisy a politiku EÚ v oblasti bezpečnosti potravinového reťazca.