Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Úrokové sadzby na hypotékach sa v USA udržali na trojmesačnom maxime

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Asociácia oznámila, že priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach zaznamenala v týždni do 24. februára mierny rast o 9 bázických bodov na 6,71 %.

Washington 1. marca (TASR) - Priemerná úroková sadzba pri najpopulárnejších hypotekárnych úveroch v Spojených štátoch zotrvala minulý týždeň na trojmesačnom maxime. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nové údaje Asociácie hypotekárnych bankárov (MBA).

Asociácia oznámila, že priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach zaznamenala v týždni do 24. februára mierny rast o 9 bázických bodov na 6,71 %. To znamená rast tretí týždeň po sebe po niekoľkých týždňoch poklesu a potvrdenie najvyššej úrovne hypotekárnych sadzieb od novembra minulého roka.

Za posledný mesiac sa tak úrokové sadzby na hypotékach zvýšili o viac než 50 bázických bodov a opäť sa priblížili k 7-percentnej hranici, ktorú priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach prekonala koncom októbra minulého roka. Vtedy túto hranicu prekročila prvýkrát za viac než dve desaťročia. Dôvodom bolo výrazné zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, pričom najcitlivejšie na zvyšovanie úrokov reagoval sektor nehnuteľností.