Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Úrokové sadzby v Maďarsku zostávajú rekordne nízke

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Forint začiatkom júla oslabil nad 330 HUF/EUR, dostal sa na historické minimá a od začiatku roka má spomedzi stredoeurópskych mien najhoršiu výkonnosť.

Budapešť 24. júla (TASR) - Maďarská centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky a jej úrokové sadzby zostali na rekordných minimách. Banka tak ignorovala nedávne oslabenie forintu voči euru, keďže zatiaľ nespôsobilo zrýchlenie inflácie.

Menový výbor Magyar Nemzeti Bank (MNB) ponechal kľúčový úrok na úrovni 0,90 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,15 %.

Forint začiatkom júla oslabil nad 330 HUF/EUR, dostal sa na historické minimá a od začiatku roka má spomedzi stredoeurópskych mien najhoršiu výkonnosť. V utorok sa jeho kurz pohyboval okolo 327 HUF/EUR.

Kľúčová sadzba v Maďarsku tak zostáva pod úrovňou základnej úrokovej sadzby v Česku, Poľsku aj Rumunsku. Centrálne banky v Česku a Rumunsku už spustili cyklus sprísňovania menovej politiky.

Experti oslovení agentúrou Reuters nepredpokladajú, že by MNB tento rok zmenila svoj kľúčový úrok alebo jednodňovú depozitnú sadzbu.

Keďže inflácia v Maďarsku sa pohybuje okolo cieľových 3 %, MNB sa snaží podporiť rast ekonomiky nízkymi sadzbami. Medziročná inflácia zrýchlila v júni na 3,1 % z dôvodu zdraženia palív.

Inflačný cieľ MNB je stanovený na 3 % s tolerančným pásmom 1 percentuálny bod oboma smermi.