Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Úrokové sadzby z hypoték klesli v USA na osemmesačné minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Hypotekárna agentúra Freddie Mac uviedla, že priemerná sadzba referenčného 30-ročného hypotekárneho úveru dosiahla tento týždeň 6,6 % oproti 6,66 % v predchádzajúcom týždni.

New York 19. januára (TASR) - Úrokové sadzby z hypoték v Spojených štátoch v tomto týždni klesli, pričom úroková sadzba pri najpopulárnejších úveroch na bývanie dosiahla najnižšiu úroveň za posledných osem mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hypotekárna agentúra Freddie Mac uviedla, že priemerná sadzba referenčného 30-ročného hypotekárneho úveru dosiahla tento týždeň 6,6 % oproti 6,66 % v predchádzajúcom týždni. To je najnižšia úroveň od mája minulého roka. Od októbra, keď úrokové sadzby z hypoték zaznamenali 7,79 %, čo bola najvyššia úroveň za 23 rokov, tak klesli už o takmer 1,2 percentuálneho bodu.

"Najnovšie údaje predstavujú povzbudzujúci vývoj pre trh s bývaním. Najmä pre prvotných kupcov, ktorí sú citliví na zmeny v dostupnosti nehnuteľností," povedal Sam Khater, hlavný ekonóm Freddie Mac.

K zmierneniu úrokových sadzieb z hypoték v poslednom kvartáli minulého roka prispelo rozhodnutie americkej centrálnej banky nepokračovať v sprísňovaní menovej politiky. Federálny rezervný systém ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni tri zasadnutia po sebe.