Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Úroky na hypotékach v USA vyskočili už na 21-ročné maximum

Na archívnej snímke z 3. marca 2022 značka "Na predaj" je umiestnená pred domom v kalifornskom Sacramente. Foto: TASR/AP

Od začiatku tohto roka sa úrokové sadzby hypoték zvýšili v Spojených štátoch na viac než dvojnásobok.

Washington 26. októbra (TASR) - Tlak na Američanov, ktorí majú záujem o kúpu nehnuteľnosti, sa naďalej zvyšuje. Ako v stredu uviedla v najnovšej správe Asociácia hypotekárnych bankárov (MBA), úrokové sadzby pri najpopulárnejších úveroch na bývanie prekonali 7 % a dosiahli tak najvyššiu úroveň za 21 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Asociácia oznámila, že priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach vzrástla v USA v týždni do 21. októbra o 22 bázických bodov na 7,16 %. To je najvyššia úroková sadzba od roku 2001. MBA zároveň dodala, že čo sa týka žiadostí o úvery na bývanie, tak aktivita v tejto oblasti je momentálne najslabšia od roku 1997.

Od začiatku tohto roka sa úrokové sadzby hypoték zvýšili v Spojených štátoch na viac než dvojnásobok. Dôvodom sú kroky americkej centrálnej banky (Fed), ktorá s cieľom zmierniť vysokú infláciu od júna výrazne zvyšuje úrokové sadzby. Miera inflácie sa síce v septembri spomalila, aj naďalej sa však drží v blízkosti 41-ročného maxima.

Fed zvýšil kľúčový úrok až o 75 bázických bodov trikrát po sebe, v júni, koncom júla a v septembri. Trhy zároveň očakávajú, že aj po najbližšom zasadnutí Fedu, ktoré sa uskutoční 1. a 2. novembra, oznámi centrálna banka ďalšie zvýšenie kľúčového úroku o 75 bázických bodov.