Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Ceny energií pre domácnosti budú výsledkom vládnych opatrení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Úrad v súčasnosti finalizuje stovky cenových konaní týkajúcich sa schvaľovania cien za dodávku elektriny, plynu, tepla a vody pre zraniteľných odberateľov na rok 2023.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Vo štvrtok (15. 12.) prijaté nariadenia vlády SR stanovujúce limity na ceny energií pre vybraných koncových odberateľov, majú prednosť pred cenovými rozhodnutiami Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Spolu s už prijatými opatreniami vo forme všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na dodávku elektriny a plynu pre domácnosti, ako aj cenových stropov na elektrinu a plyn pre podnikateľov, definujú koncové ceny a náklady na energie pre domácnosti a ďalšie skupiny zraniteľných odberateľov, upozornil v piatok ÚRSO.

"Včera prijaté nariadenia vlády SR, ktoré stanovujú limity na jednotlivé cenové položky energií, spolu s nedávno prijatými schémami VHZ pre dodávku elektriny a plynu pre domácnosti majú priamy dosah na koncové ceny energií pre domácnosti a ďalšie skupiny koncových odberateľov. Rozumieme tomu tak, že mimoriadne opatrenia vlády, rozhodnutia o VHZ a nariadenia vlády v inštitúte krízovej regulácie, priamo stanovia dodávateľom, prípadne ďalším regulovaným subjektom, právne záväzné podmienky pre stanovenie cenníkov za energie pre domácnosti a ďalšie zraniteľné skupiny odberateľov," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Úrad v súčasnosti finalizuje stovky cenových konaní týkajúcich sa schvaľovania cien za dodávku elektriny, plynu, tepla a vody pre zraniteľných odberateľov na rok 2023, a po splnení predpísaných legislatívnych ustanovení predpokladá ich ukončenie do konca tohto roku.

Je podľa úradu zároveň dôležité, aby rozdiel medzi maximálnou cenou stanovenou ÚRSO a cenou stanovenou vo VHZ alebo v nariadení vlády bol včas kompenzovaný dotknutým regulovaným subjektom. "Tým sa zabezpečí udržateľnosť regulovaných činností dotknutých subjektov a plynulosť dodávok energií pre domácnosti a ďalšie skupiny odberateľov v nastávajúcom období," dodal ÚRSO.