Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ÚRSO pripravuje návrh riešenia energetickej chudoby na konzultáciu

Na snímke tabuľa s nápisom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

ÚRSO bude podľa Jurisa naďalej pokračovať v dôslednej ochrane zraniteľných odberateľov v mantineloch platného regulačného rámca SR bez ohľadu na rozhodnutie vlády.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v súčasnosti finalizuje prípravu analytického materiálu, ktorého závery premietne aj do pripravovaného návrhu koncepcie na ochranu odberateľov pred energetickou chudobou. Počas septembra začne návrh koncepcie spolu s podkladovým analytickým materiálom konzultovať s ďalšími inštitúciami štátnej a verejnej správy, informoval v pondelok úrad.

"Predpokladáme, že materiál bude obsahovať návrh definície energetickej chudoby, návrhy kvalifikačných kritérií, ktoré umožnia adresne identifikovať energeticky chudobných koncových odberateľov, ako aj návrhy konkrétnych nástrojov ochrany pred energetickou chudobou," priblížil predseda ÚRSO Andrej Juris.

ÚRSO bude podľa Jurisa naďalej pokračovať v dôslednej ochrane zraniteľných odberateľov v mantineloch platného regulačného rámca SR bez ohľadu na rozhodnutie vlády. "Vypracovanie kvalitného návrhu koncepcie boja proti energetickej chudobe vnímame ako jeden, nie však jediný kľúčový predpoklad a nástroj efektívnej a adresnej ochrany spotrebiteľa," dodal Juris. Úrad zdôraznil, že riešenie energetickej chudoby je komplexná celospoločenská téma a výzva ako pre SR, tak aj ostatné štáty EÚ.