Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Úrad potrebuje pre svoju činnosť odborných partnerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Juris navrhuje vytvoriť platformu na hľadanie spoločných riešení, ktoré regulačnému úradu pomôžu pri rozhodovaní.

Bratislava 23. júla (TASR) - Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris sa v stredu (22. 7.) na pôde Združenia dodávateľov energií (ZDE) stretol so zástupcami firiem Stredoslovenská energetika, Východoslovenská energetika, Slovenský plynárenský priemysel, Slovenské elektrárne - energetické služby, Veolia Energia, Magna Energia, Elgas, EP Energy Trading, Energie2, Twinlogy a Pow-en. O stretnutí informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

"Prišiel som otvoriť dialóg, som totiž presvedčený, že ÚRSO nevyhnutne potrebuje pre svoju činnosť odborne zdatných partnerov," povedal na stretnutí s dodávateľmi energií Juris a navrhol vytvoriť platformu na hľadanie spoločných riešení, ktoré regulačnému úradu pomôžu pri rozhodovaní.

"Mojou snahou je intenzívne komunikovať na kľúčové témy a hľadať prieniky, s cieľom dosiahnuť čo možno najtransparentnejšiu a najpriehľadnejšiu reguláciu na Slovensku, a teda aj spravodlivé a primerané koncové ceny energií," povedal Juris.

Igaz podčiarkol, že na stretnutí predseda ÚRSO zároveň otvoril tri témy, a to systémové nastavenie platformy vzájomnej komunikácie, hľadanie spôsobov deregulácie trhu pre dodávku elektriny a plynu a systémovú ochranu odberateľov, najmä zraniteľných. "Pri zmysluplnej deregulácii nesmieme zabúdať na ochranu sociálne slabších," zdôraznil predseda ÚRSO.

V následnej diskusii sa podľa Igaza hovorilo aj o novej regulačnej politike, blížiacich sa cenových konaniach, implementácii európskej legislatívy, tarifách za distribúciu, kompenzácii kreditného rizika, či o etickom kódexe dodávateľov.

"Vnímam, že sa z minulosti nahromadilo mnoho problémov, navyše tu máme aj ťažké ekonomické časy pre pandémiu koronavírusu. Chápem preto značné očakávania na urýchlené zlepšenie situácie. Poprosil som prítomných dodávateľov, aby sme nahromadené problémy riešili postupne, na základe presne stanovených kľúčových priorít, ako z tematického, tak aj z časového hľadiska," vysvetlil predseda ÚRSO.

"Teší ma, že zo strany predsedu ÚRSO je vôľa diskutovať," povedal Michal Hudec, predseda ZDE. Obe strany sa dohodli, že ZDE predstaví úradu svoje priority pre odbornú diskusiu a návrhy riešení.