Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ÚRSO upozornil na nové nekalé praktiky podomových predajcov energií

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Úrad sa v stredu voči praktikám ostro ohradil a varuje občanov, aby sa nedali nachytať.

Bratislava 24. marca (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zaznamenal prípady, keď sa niektorí podomoví predajcovia elektriny a plynu pokúšali zneužiť meno úradu. Tvrdia napríklad, že im ÚRSO poskytol zoznam zákazníkov s nevýhodnými zmluvami, alebo, naopak, že ÚRSO bráni zákazníkom v prechode k najvýhodnejšiemu dodávateľovi. Úrad sa v stredu voči takýmto praktikám ostro ohradil a varuje občanov, aby sa nedali nachytať.

"Úrad zdôrazňuje, že v žiadnom prípade nehodnotí, či odberateľ má alebo nemá výhodnú sadzbu alebo cenu za komodity, nespolupracuje a neodporúča v spolupráci s dodávateľmi zmenu dodávateľa z dôvodu lepšej ceny a neposkytuje žiadne údaje a kontakty o odberateľoch a ich zmluvách žiadnemu z dodávateľov, ani nimi nedisponuje," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Hovorca upozornil, že pokiaľ sa niektorý podomový predajca bude snažiť takúto informáciu použiť v súvislosti s prestupom odberateľa plynu či elektriny k inému dodávateľovi z dôvodu lepšej ceny, koná nekalé praktiky. ÚRSO odporučil, aby v takom prípade odberatelia informovali svojho dodávateľa a obrátili sa aj na úrad. "Nič nepodpisujte," zdôraznil hovorca.