Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ÚRSO upozornil na problém regulovaných cien energií v nájomných bytoch

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V prípade domácností žijúcich v nájomných bytoch sa prístup k regulovanej cene odvíja podľa toho, kto má uzatvorenú zmluvu na dodávku elektriny a plynu na danom odbernom mieste.

Bratislava 29. júla (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odporučil samosprávam preskúmať možnosti prístupu ich nájomcov - domácností k regulovaným cenám za dodávku elektriny a plynu aj v rámci súčasne platnej legislatívy. Ak má totiž nájomný byt zriadené vlastné odberné miesto a prenajímateľ umožní nájomcom individuálne nakupovať elektrinu alebo plyn od dodávateľov, má nájomca právo na regulovanú cenu elektriny alebo plynu, upozornil v piatok ÚRSO.

Úrad uviedol, že citlivo vníma výzvy predstaviteľov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na riešenie situácie domácností v mestských a obecných nájomných bytoch, ktoré nemajú regulované ceny. "Úrad v tejto súvislosti zdôrazňuje, že už dnes má v zmysle platnej legislatívy SR každý odberateľ v kategórii domácnosť s platnou zmluvou na dodávku elektriny alebo plynu nárok na regulovanú cenu elektriny a plynu," uviedol ÚRSO.

V prípade domácností žijúcich v nájomných bytoch sa však prístup k regulovanej cene odvíja podľa toho, kto má uzatvorenú zmluvu na dodávku elektriny a plynu na danom odbernom mieste. Ak je zmluvnou stranou obec, podnikateľský subjekt alebo inštitúcia, ktorá je vlastníkom bytov a zároveň nespadá do zákonom definovaného okruhu regulovaných odberateľov, nemá nárok na regulovanú cenu. V takom prípade zväčša dochádza k rozpočítavaniu nákladov na energie zo strany prenajímateľa medzi nájomcov.

"Ak však prenajímateľ umožní nájomcom – domácnostiam uzatvoriť na danom odbernom mieste zmluvu na dodávku elektriny alebo plynu samostatne, vo svojom mene, majú nárok na regulovanú cenu elektriny a plynu aj nájomcovia," zdôraznil predseda ÚRSO Andrej Juris.

Úrad preto odporučil samosprávam preskúmať možnosti zmluvného nastavenia v nájomných bytoch tak, aby bol umožnený prístup domácností – nájomcov k regulovaným cenám za dodávku elektriny a plynu aj v rámci súčasne platnej legislatívy. "Prípadná úprava v súčasnosti platnej primárnej energetickej legislatívy SR, po ktorej volajú predstavitelia ZMOS, nie je v kompetencii ÚRSO, ale Ministerstva hospodárstva SR ako legislatívne príslušného rezortu," dodal úrad.