Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÚRSO v priebehu roka 2023 znižuje ceny tepla pre domácnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Priemerné zníženie maximálnej regulovanej ceny tepla z týchto vydaných cenových rozhodnutí je 44 %.

Bratislava 2. júna (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v súvislosti s poklesom trhových cien energií inicioval viacero cenových konaní v teplárenských podnikoch, ktoré nakupujú zemný plyn prevažne za krátkodobé ceny. K 31. máju úrad vydal pre desať cenových lokalít rozhodnutia o zmene regulovaných cien tepla, informoval o tom v piatok ÚRSO.

Priemerné zníženie maximálnej regulovanej ceny tepla z týchto vydaných cenových rozhodnutí je 44 %, čo znamená priemernú úsporu pre dotknuté slovenské domácnosti približne 75 eur za mesiac bez dane z pridanej hodnoty.

Priemerné zníženie regulovanej ceny tepla na základe úradom vydaných cenových rozhodnutí z podnetu úradu ku koncu mája sa týka takmer 40.000 domácností a niekoľko desiatok priemyselných a nebytových odberateľov tepla v SR.

"Dôsledne reagujeme na vývoj trhových cien energií na trhoch a znižujeme maximálne regulované ceny tepla tam, kde sa to dá. Zároveň platí, že v prípade nákladov na teplo pre rok 2023 už je prevažná časť slovenských domácností účinne ochránená mimoriadnymi opatreniami štátu," uviedol predseda úradu Andrej Juris. Znižovanie regulovaných cien tepla tak zníži finančné požiadavky na štátne energetické kompenzácie a zároveň zmierni vplyv energetickej krízy pre tie podnikateľské a nepodnikateľské subjekty v danej lokalite, ktoré nemajú prístup k štátnym kompenzáciám za zvýšené náklady na teplo. Úrad v skúmaní variabilných nákladov na teplo pokračuje v ďalších cenových konaniach.