Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Znižovanie poplatkov nedokáže plne kompenzovať nárast cien

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

ÚRSO pozorne sleduje aj návrhy Európskej komisie, podľa ktorých by členské štáty mali každoročne do 1. novembra vytvárať strategické zásoby plynu vo výške 80 % ročnej spotreby.

Bratislava 16. mája (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje v nasledujúcich mesiacoch kontrolovať náklady regulovaných energetických firiem, a tiež výšku ich zisku. Úrad však v pondelok upozornil, že ani znižovanie rôznych distribučných poplatkov nedokáže plne kompenzovať dosahy extrémneho nárastu trhových cien energií na svetových burzách.

"Úloha, ktorá nás čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch, spočíva v tom, že budeme pre všetky regulované subjekty v plynárenstve, ale aj v elektroenergetike a teplárenstve prehodnocovať výšku oprávnených nákladov a primeraného zisku. To sú témy, ktoré patria ku klasickej práci regulátora – hľadať úspory a rezervy v efektívnosti," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

ÚRSO pozorne sleduje aj návrhy Európskej komisie, podľa ktorých by členské štáty mali každoročne do 1. novembra vytvárať strategické zásoby plynu vo výške 80 % ročnej spotreby. "Máme za to, že v prípade elektriny zohrá na budúci rok dôležitú úlohu uzavreté memorandum so Slovenskými elektrárňami a v prípade plynu by systémovým riešením mohlo byť spojenie témy strategických zásob plynu s poskytovaním plynu najohrozenejším skupinám," dodal Juris.