Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

ÚRSO zvýšil cenu tarify za systémové služby pri dodávkach elektriny

Na snímke tabuľa s nápisom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úrad zároveň rozhodol o znížení koeficientu individuálnej sadzby TSS pre štyroch veľkých odberateľov elektriny, ktorými sú OFZ, Slovalco, Duslo a Fortischem, z 0,95 na 0,90.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) určil tarify za systémové služby a prenos elektriny na budúci rok. Tarifa za systémové služby (TSS) sa od januára zvýši o 1,5 % na 6,3081 eura za megawatthodinu (MWh). O 8,3 % na 0,9498 eura za MWh sa zvýši aj tarifa za straty pri prenose elektriny. Naopak, o 1,41 % na 30.785,85 eura za megawatt a rok klesne tarifa za rezervovanú kapacitu a o 0,71 % na 1,4578 eura za MWh sa zníži aj tarifa za prenos. V pondelok o tom informoval ÚRSO.

Tarify za systémové služby a prenos elektriny sú súčasťou celkovej koncovej ceny elektriny, ktorú platíme vo svojich účtoch za elektrinu. "V prípade TSS sme urobili dve dôležité rozhodnutia v prospech všetkých spotrebiteľov. Prvé je, že sme zásadne, o viac ako štyri milióny eur, znížili náklady na poskytovanie jednotlivých podporných služieb, ktoré vstupujú do ceny TSS, čo má za cieľ ďalej zefektívniť trh s podpornými službami," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Úrad zároveň rozhodol o znížení koeficientu individuálnej sadzby TSS pre štyroch veľkých odberateľov elektriny, ktorými sú OFZ, Slovalco, Duslo a Fortischem, z 0,95 na 0,90. "Dávame tým signál, že súčasný systém výnimiek a zliav chceme riešiť systémovo v rámci komplexného prenastavenia taríf na budúci rok," dodal Juris.

Pre spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) zmeny prenosových taríf znamenajú medziročné zníženie plánovaných výnosov za prístup do prenosovej sústavy o vyše troch miliónov eur. Medziročný vplyv na štyroch veľkých odberateľov priamo pripojených na prenos je v tomto prípade podľa ÚRSO blízky nule, teda v roku 2021 zaplatia za prenos približne rovnako ako v tomto roku.

Koncové ceny elektriny pre domácnosti ÚRSO zatiaľ neuviedol. "Konkrétne dosahy zmeny TSS a ceny za prenos elektriny na koncovú cenu elektriny a náklady slovenských domácností v roku 2021 budú známe po finalizácii distribučných taríf a tarify za prevádzkovanie systému," dodal úrad.