Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ursula von der Leyenová príde do Bratislavy schváliť plán obnovy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí počas podujatia, v pozadí starobylá Akropola 17. júna 2021 v Aténach. Foto: TASR/AP

Šéfka eurokomisie už postupne navštívila Portugalsko, Španielsko, Grécko, Dánsko a Luxembursko, ktorým eurokomisia ako prvým schválila plány obnovy po koronakríze.

Brusel 18. júna (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rámci svojho turné po krajinách, ktorým exekutíva schválila národné plány obnovy a odolnosti, v pondelok navštívi Slovenskú republiku a Rakúsko. Informáciu pre TASR v piatok potvrdil podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy na strategický výhľad Maroš Šefčovič, ktorý bude von der Leyenovú na tejto ceste sprevádzať.

Podľa oznámenia EK von der Leyenová v pondelok pokračuje vo svojom turné po európskych krajinách, ktorým exekutíva EU už schválila národný plán obnovy, a teda aj možnosť čerpať dohodnuté miliardy eur v rámci ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Slovenskou vládou zaslaný plán v hodnote 6,6 miliardy eur stanovuje reformy a verejné investičné projekty, ktoré SR plánuje realizovať s pomocou Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (RRF), zameraného na to, aby EÚ vyšla zo súčasnej koronakrízy silnejšia a prešla zelenou a digitálnou transformáciou.

Von der Leyenová v Bratislave predstaví výsledok hodnotenia eurokomisie a odporúčanie pre Radu EÚ o schválení národného plánu obnovy a odolnosti. Stretne sa sa predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO), s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a aj s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina). Na týchto stretnutiach ju bude sprevádzať slovenský eurokomisár Šefčovič.

Ešte pred návštevou Slovenska sa šéfka EK v pondelok ráno vo Viedni stretne s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorému odovzdá hodnotenie rakúskeho plánu obnovy.

V oboch krajinách Von der Leyenová navštívi projekty, ktoré sú alebo budú financované cez nástroj RRF.

Šéfka eurokomisie už postupne navštívila Portugalsko, Španielsko, Grécko, Dánsko a Luxembursko, ktorým eurokomisia ako prvým schválila plány obnovy po koronakríze.