Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ústavný súd: Časť zákona o eKase je v rozpore s Ústavou SR

Na archívnej snímke Ústavný súd SR. Foto: TASR - František Iván

FS v minulosti oponovala, že systém eKasa nemá za cieľ sledovať dennodenné správanie sa kupujúcich, ale bojovať v boji proti daňovým podvodom.

Košice 10. novembra (TASR) - Časť zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR na stredajšom zasadnutí pléna.

Predmetnú zmenu zákona zavádzajúcu do praxe takzvaný systém eKasa prijal parlament v decembri 2018 za vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Na ÚS ju následne napadla skupina opozičných poslancov.

V rozpore s ústavou je časť o rozsahu údajov, ktoré sú podnikatelia povinní v reálnom čase zasielať Finančnej správe (FS) SR do systému eKasa. Konkrétne sa to týka „unikátneho identifikátora kupujúceho, ak je predložený kupujúcim pred zaevidovaním prijatej tržby“.

Podľa rozhodnutia ÚS je toto ustanovenie v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami danými ústavou. Ide o zaručenú nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia, právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, ako aj právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Podľa kritikov sa z unikátneho identifikátora kupujúceho dá ľahko identifikovať konkrétna osoba. „V momente zaplatenia za tovar alebo službu identifikovaným kupujúcim je teda informácia o obsahu nákupu v dispozícií orgánov verejnej moci. Tento systém teda môže byť ľahko zneužitý na neoprávnené dennodenné sledovanie kupujúcich,“ uviedli sťažovatelia v podaní na ÚS.

FS v minulosti oponovala, že systém eKasa nemá za cieľ sledovať dennodenné správanie sa kupujúcich, ale bojovať v boji proti daňovým podvodom.