Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

USA a Británia sa dohodli na urovnaní obchodných sporov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda nasleduje model dohody medzi USA a Európskou úniou (EÚ), ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena uzavrela už minulý rok.

Washington 23. marca (TASR) - Spojené štáty a Veľká Británia sa dohodli na urovnaní obchodných sporov a zrušení ciel zavedených počas administratívy minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Washington a Londýn v utorok (22. 3.) ukončili 4-ročný spor týkajúci sa cieľ na dovoz ocele a hliníka do USA. Dohoda takisto odstraňuje odvetné clá na motorky, whiskey a ďalšie produkty z USA.

Británia bude môcť podľa dohody od júna opäť bez ciel vyvážať do USA určený objem ocele (500.000 ton ročne) a hliníka. Po prekročení tejto kvóty platí clo vo výške 25 %. Bezcolný objem je na úrovni z rokov 2018 a 2019 pred zavedením dodatočných ciel. Rovnako Británia zruší odvetné clá na tovar z USA v hodnote až 500 miliónov USD (454 miliónov eur).

Dohoda nasleduje model dohody medzi USA a Európskou úniou (EÚ), ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena uzavrela už minulý rok. Washington vo februári podobne urovnal obchodné vzťahy aj s Japonskom.

(1 EUR = 1,1024 USD)
3 12 lom pop