Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

USA a Čína sa dohodli na 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne

Americký prezident Donald Trump (vpravo) počúva nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú počas ich stretnutia na summite skupiny G20, združujúcej hospodársky najsilnejšie krajiny sveta a EÚ, v Buenos Aires 1. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Trump súhlasil s tým, že odloží plány na zvýšenie ciel na čínsky tovar z 200 miliárd dolárov od 1. januára.

Buenos Aires 2. decembra (TASR) - Spojené štáty a Čína dosiahli 90-dňové "prímerie" vo svojom obchodnom spore, ktorý znepokojuje finančné trhy a ohrozuje svetový hospodársky rast. Prelom prišiel po sobotňajšej večeri amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho lídra Si Ťin-pchinga po summite skupiny G20 v Argentíne.

Trump súhlasil s tým, že odloží plány na zvýšenie ciel na čínsky tovar z 200 miliárd dolárov od 1. januára. Čínska strana pristúpila na to, že nakúpi "zatiaľ bližšie nedohodnuté, ale veľmi významné množstvo poľnohospodárskych, energetických, priemyselných" a iných produktov z USA, aby sa znížil obrovský obchodný deficit Spojených štátov s Čínou, oznámil Biely dom.

Prímerie v obchodnej vojne, dohodnuté na vyše dvojhodinových rokovaniach prezidentov, poskytne obom stranám čas na riešenie rozporov v spore okolo agresívneho úsilia Pekingu prekonať USA v technologickej prevahe.

"Je to skvelá dohoda," vyhlásil Trump pred novinármi na palube prezidentského špeciálu, ktorým cestoval z Buenos Aires späť do Washingtonu.

Trump stretnutím so Si Ťin-pchingom ukončil v sobotu svoju účasť na summite skupiny G20, združujúcej najväčšie ekonomiky sveta. Obaja lídri sa snažia o zmiernenie napätia po niekoľkých mesiacoch americko-čínskej obchodnej vojny.

Trump pred stretnutím novinárom povedal, že schôdzka by mohla priniesť "niečo, čo bude dobré pre Čínu a dobré pre Spojené štáty". Ich večera napokon trvala dlhšie, než bolo pôvodne plánované, čo vyvolalo nádeje na pozitívny výsledok.