Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

USA a Čína ukončili v stredu rokovania o riešení ich obchodného sporu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Teda McKinneyho, štátneho tajomníka amerického ministerstva poľnohospodárstva, sa rokovania vyvíjali dobre. To vyvoláva nádej, že sa podarí vyhnúť globálnej obchodnej vojne.

Peking 9. januára (TASR) - Spojené štáty a Čína uzavreli v stredu po troch dňoch rokovania o riešení ich obchodného sporu. Výsledky zverejnia čoskoro, uviedol Lu Kchang, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Podľa Teda McKinneyho, štátneho tajomníka amerického ministerstva poľnohospodárstva, sa rokovania vyvíjali dobre. To vyvoláva nádej, že sa podarí vyhnúť globálnej obchodnej vojne, ktorá by mohla poškodiť svetovú ekonomiku.

Americkí predstavitelia pricestovali do Pekingu v pondelok (7. 1.) na prvé rozhovory o obchodnom spore od stretnutia prezidentov Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga začiatkom decembra, na ktorom sa dohodli na 90-dňovom prímerí.

Ázijské aj európske akciové trhy zaznamenali rast vďaka optimizmu, že obe strany dosiahnu dohodu pred vypršaním prímeria v marci a zabránia tak ďalšiemu zvyšovaniu dovozných ciel.

Prezident Trump v pondelok na sociálnej sieti Twitter uviedol, že diskusie v Číne "prebiehajú veľmi dobre".

Čínske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo v stredu ukončenie rokovaní v Pekingu, ale odmietlo sa vyjadriť k ich výsledku. Oznámilo len, že podrobnosti budú zverejnené neskôr.

"Ak bude výsledok dobrý, nebudú mať z neho prospech len USA a Čína, ale bude to dobrá správa aj pre svetovú ekonomiku," povedal Lu Kchang.

Delegácia USA pod vedením Jeffreyho Gerrisha, zástupcu amerického obchodného reprezentanta, mala pôvodne v pláne ukončiť návštevu v Pekingu už v utorok (8. 1.).

"Predĺženie rozhovorov naznačuje, že obe strany to berú veľmi vážne," povedal Lu Kchang.

Washington žiada Peking, aby ukončil údajné nútené prenosy, a dokonca aj krádeže amerických technológií, ako aj vysoké vládne dotácie pre čínske firmy. Trumpova administratíva tiež chce, aby Peking kúpil viac amerických tovarov, znížil obchodný prebytok s USA a umožnil zahraničným firmám lepší prístup na čínsky trh.

Americký minister obchodu Wilbur Ross v pondelok v rozhovore so CNBC vyhlásil, že existuje "veľmi dobrá šanca" dosiahnuť dohodu. Čínskej ekonomike by podľa neho obchodná vojna uškodila viac, pretože vyváža viac tovaru do Spojených štátov než naopak.