Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

USA a EÚ obnovia vzájomný obchod s oceľou a hliníkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhovory odštartovali v júni tohto roku a obe strany si vopred stanovili, že sa pokúsia dosiahnuť dohodu do 1. decembra.

Rím 31. októbra (TASR) - Spojené štáty a Európska únia (EÚ) podnikli v nedeľu kroky na obnovenie transatlantického obchodu s oceľou a hliníkom a riešenie problémov v sektore, uviedli v spoločnom vyhlásení.

EÚ a USA chcú v rámci nového partnerstva vyrokovať globálnu dohodu, ktorá by mala riešiť uhlíkovú náročnosť odvetvia a jeho globálne nadmerné kapacity.

"USA nebudú aplikovať odsek 232 zákona týkajúci sa ciel a umožnia bezcolný dovoz ocele a hliníka z EÚ v objeme stanovenom na základe historických údajov a EÚ pozastaví platnosť súvisiacich ciel na výrobky z USA," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Bývalý americký prezident Donald Trump uvalil v júni 2018 clá vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník z viacerých štátov vrátane EÚ. Európania v reakcii na tento krok zaviedli clá na ikonické americké výrobky, akými sú motocykle Harley-Davidson, rifle Levi's, arašidové maslo či bourbon.

Okrem ekonomických dôsledkov európske krajiny rozhnevalo aj Trumpovo odôvodnenie, že uvedené clá boli uvalené v záujme ochrany národnej bezpečnosti USA.

Diskusie o urovnaní celého sporu sa mohli začať až po tom, ako Donalda Trumpa v Bielom dome vystriedal Joe Biden, hľadanie riešenia však podľa účastníkov rokovaní nebolo jednoduché.

Rozhovory odštartovali v júni tohto roku a obe strany si vopred stanovili, že sa pokúsia dosiahnuť dohodu do 1. decembra. EÚ dovtedy odložila plánované zvýšenie ciel, ktoré malo nadobudnúť účinnosť 1. júna.