Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

USA a Južná Kórea sa dohodli na užšej spolupráci v obchode

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kórea je šiestym najväčším obchodným partnerom USA a USA sú pre Kóreu druhým najväčším zdrojom priamych zahraničných investícií.

Washington 22. mája (TASR) - USA a Južná Kórea sa dohodli na užšej spolupráci v kľúčových otázkach obchodu a dodávateľských reťazcov. Oznámilo to v sobotu (21. 5.) americké ministerstvo obchodu. TASR správu prevzala z AFP.

Založenie americko-kórejského dodávateľského reťazca a obchodného dialógu by podľa ministerstva "podporilo zvýšenú spoluprácu a posilnilo medzinárodnú konkurencieschopnosť amerického a kórejského priemyslu".

Oznámenie, ktoré poskytlo len málo podrobností o rozsahu alebo fungovaní novej skupiny, nasledovalo po stretnutí za okrúhlym stolom, na ktorom sa zúčastnili významní manažéri z oboch krajín a viedli ho ministerka obchodu USA Gina Raimondová a jej kórejský náprotivok Lee Čchang-jang.

Americká delegácia sprevádza prezidenta Joea Bidena na päťdňovej ceste do Kórey a Japonska. Jej cieľom je opätovne potvrdiť americko-ázijské hospodárske partnerstvo, ktoré bolo napäté za bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa vyhlásení USA obe krajiny uznali, že užšia spolupráca v oblasti polovodičov, elektrických vozidiel, batérií pre elektrické vozidlá, palivových článkov, solárnych technológií a digitálnej ekonomiky bude pomáhať pri transformácii spoločností a poháňať spoločnú ekonomickú prosperitu.

Približne 75 % z globálnych dodávok polovodičových čipov sa vyrába vo východnej Ázii. Problémy v dodávateľských reťazcoch, ktoré ešte zhoršila pandémia ochorenia COVID-19, viedli k vážnemu nedostatku týchto komponentov. To zasiahlo veľkých odberateľov vrátane amerického automobilového priemyslu.

USA a Južná Kórea sú dôležitými obchodnými a investičnými partnermi. Kórea je šiestym najväčším obchodným partnerom USA a USA sú pre Kóreu druhým najväčším zdrojom priamych zahraničných investícií.

Na sobotňajšom stretnutí sa zúčastnili kórejskí podnikatelia vrátane lídrov spoločností Hyundai Motor, LG, Lotte Group, Naver, OCI, Samsung, GM Korea a SK Group. Z amerických spoločností tam mali zastúpenie Applied Materials, Bloom Energy, Google, Lam Research, Qualcomm, Corning a GE.