Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

USA dajú na pomoc domácim poľnohospodárom 19 miliárd USD

Americký prezident Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo poľnohospodárstva v spolupráci s regionálnymi a lokálnymi distribútormi nakúpi poľnohospodárske produkty za 3 miliardy USD a tieto sa rozdistribuujú.

Washington 19. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok (17. 4.) ohlásil program pomoci pre amerických poľnohospodárov na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu. Celková hodnota programu predstavuje 19 miliárd USD (17,5 miliardy eur), z toho by 16 miliárd USD malo ísť na priame platby producentom a zvyšok na rozsiahle nákupy mäsa, mlieka, zeleniny a ďalších produktov.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva v spolupráci s regionálnymi a lokálnymi distribútormi nakúpi poľnohospodárske produkty za 3 miliardy USD a tieto sa rozdistribuujú do potravinových bánk, kostolov a charitatívnych organizácií a budú určené na pomoc ľuďom v núdzi. Reštriktívne opatrenia na zastavenie pandémie spôsobili uzavretie veľkých častí ekonomiky a bez práce sú milióny Američanov.

Ministerstvo poľnohospodárstva dá mesačne na nákup čerstvého ovocia a zeleniny, mliečnych produktov a mäsa celkovo 300 miliónov USD.

(1 EUR = 1,0860 USD)