Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Fauci bude vypovedať pred Senátom o otváraní ekonomiky

Na archívnej snímke zo 17. apríla 2020 americký expert na infekčné choroby Anthony Fauci odchádza z pódia po informovaní o vývoji situácie týkajúcej sa nového typu koronavírusu v Bielom dome vo Washingtone. Fauci je jedným z troch členov vládnej operačnej skupiny dohliadajúcej na riešenie koronavírusej krízy, ktorý absolvuje dobrovoľnú izoláciu po tom, ako sa potenciálne vystavil tomuto patogénu. V piatok 8. mája 2020 sa objavili správy, že hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea bola pozitívne testovaná na koronavírus, čo vyvolalo obavy z toho, aby sa toto infekčné ochorenie nerozšírilo medzi vysokopostavenými členmi administratívy v Bielom dome. Dvojtýždňovú dobrovoľnú izoláciu podstúpia aj riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Robert Redfield a komisár Správy potravín a liečiv (FDA) Stephen Hahn, informovala v nedeľu 10. mája tlačová agentúra AFP. Foto: TASR/AFP

Fauci bude vypovedať pred Senátom, ktorý kontrolujú republikáni, ale nie pred výbormi v Snemovni reprezentantov, ktoré naopak kontrolujú demokrati.

Washington 12. mája (TASR) - Anthony Fauci, uznávaný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu, bude v utorok vypovedať pred Senátom o otváraní ekonomiky v krajine, píše agentúra DPA.

Výpoveď prichádza v čase, keď viacerí členovia Demokratickej strany kritizujú politiku prezidenta Donalda Trumpa v čase pandémie koronavírusu.

Fauci (79) slúžil ako zdravotnícky expert pod šiestimi prezidentmi a je považovaný za jedného z najuznávanejších expertov amerického verejného zdravotníctva.

"Toto bude jedna z prvých príležitostí pre doktora Fauciho povedať americkému ľudu neprikrášlenú pravdu bez prezidenta za chrbtom," uviedol líder demokratov v Senáte Chuck Schumer.

Fauci viackrát varoval, že urýchlené otváranie ekonomiky môže zrýchliť šírenie koronavírusu. Jednotlivé štáty sa pri uvoľňovaní opatrení musia držať pokynov federálnej vlády. Pre CBS povedal, že rovnaký bude jeho odkaz v Senáte.

Viaceré štáty, ktoré čiastočne otvárajú svoju ekonomiku, niektoré pokyny Washingtonu ignorovali, najmä podmienku klesajúcej miery infekcie.

Donald Trump svoju odpoveď na koronavírus chváli. Za pozitívny považuje hlavne vysoký počet otestovaných ľudí. Odborníci však uvádzajú, že počet testov je stále pod úrovňou, ktorá je potrebná na precízne monitorovanie šírenia vírusu.

Fauci bude vypovedať pred Senátom, ktorý kontrolujú republikáni, ale nie pred výbormi v Snemovni reprezentantov, ktoré naopak kontrolujú demokrati.

Demokrati obviňujú Trumpa z nedbalej odpovede na šírenie vírusu a z nízkeho testovania. Trump podľa kritikov takisto verejne odporúča vedecky nepodložené liečebné metódy.

Fauci bude v Senáte napriek tomu, že v súčasnosti podstupuje dobrovoľnú izoláciu po tom, ako sa potenciálne vystavil nákaze koronavírusom. V piatok sa objavili správy, že pozitívne testovaná bola hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea, čo vyvolalo obavy zo šírenia vírusu medzi vysokopostavenými členmi administratívy v Bielom dome.

Okrem Fauciho budú vypovedať aj riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield a komisár Správy potravín a liečiv Stephen Hahn.