Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

USA možno odložia zavedenie ciel na dovoz áut

Na archívnej snímke Wilbur Ross. Foto: Wikipedia

Ross v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) povedal, že rokovania s EÚ môžu byť alternatívou a že Washington možno odloží zavedenie ciel na dovoz áut, ku ktorému malo prísť v novembri.

Washington 23. októbra (TASR) - USA možno dajú namiesto zavedenia ciel na dovoz áut prednosť rokovaniam s Európskou úniou (EÚ), signalizoval americký minister hospodárstva Wilbur Ross.

Ross v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) povedal, že rokovania s EÚ môžu byť alternatívou a že Washington možno odloží zavedenie ciel na dovoz áut, ku ktorému malo prísť v novembri.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa tento rok deklarovala, že dovoz niektorých vozidiel a autosúčiastok ohrozuje národnú bezpečnosť. Trump však rozhodnutie, či zavedie clá na tieto tovary, odložil do polovice novembra, aby dal viac času na obchodné rokovania s EÚ.

"Jednou možnosťou by bolo povedať ,neurobím nič, druhou by bolo zavedenie ciel na niektoré alebo všetky krajiny a treťou by mohla byť nejaká ďalšia forma rokovaní," popísal Ross možnosti, ktoré zvažuje prezident Trump.

Hrozba zo strany Washingtonu, že zavedie clá na import áut a autosúčiastok, zvýšila napätie vo vzťahoch s EÚ. Obchodné neistoty takisto zhoršujú vyhliadky globálnej ekonomiky, a preto sa aj niektorí blízki Trumpovi republikánski spojenci v Kongrese postavili proti týmto clám. Obávajú sa totiž ich negatívneho vplyvu na ekonomiku USA.

Aj keď Trumpova administratíva chce zaviesť clá na dovoz áut a súčiastok globálne, dotkli by sa predovšetkým EÚ, keďže Kanada, Mexiko, Južná Kórea a Japonsko už uzavreli dohody s Washingtonom, ktoré ich pred clami ochránia.

Podľa Rossa má Trump viacero možností a nedá sa v tejto chvíli povedať, ako sa nakoniec rozhodne. Upozornil, že samotná hrozba ciel mala požadovaný efekt, keď podporila nové investície do automobilového sektora v USA. "Veľmi nás povzbudila ochota mnohých globálnych automobiliek vyrábať svoje produkty v USA. To je vlastne cieľ, ktorý sme mali."