Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

USA narazili na dlhový strop, rezort financií pristúpil k opatreniam

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vo štvrtok dosiahli Spojené štáty svoj stanovený limit na pôžičky v objeme takmer 31,4 bilióna USD (29,03 bilióna eur).

Washington 19. januára (TASR) - Spojené štáty narazili vo štvrtok na dlhový strop. Dôvodom sú spory medzi republikánmi a demokratmi okolo výdavkov, v dôsledku čoho Kongres dlhový strop nezvýšil. Americké ministerstvo financií preto oznámilo, že začína uplatňovať mimoriadne opatrenia s cieľom zabrániť platobnej neschopnosti. Trhy sú však zatiaľ pokojné a aj viacerí opatrnejší analytici sú presvedčení, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k dohode. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

Vo štvrtok dosiahli Spojené štáty svoj stanovený limit na pôžičky v objeme takmer 31,4 bilióna USD (29,03 bilióna eur). Ako uviedli agentúry, ministerka financií Janet Yellenová informovala listom predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho, že ministerstvo začalo uplatňovať mimoriadne opatrenia, ktoré by USA mali umožniť vyhnúť sa do júna platobnej neschopnosti.

Spojené štáty zvyšujú svoj dlhový strop pravidelne. Od 60. rokov 20. storočia ho zvýšili už zhruba 80-krát. Yellenová však Kongres upozornila, že je potrebné konať, keďže júnový termín, do ktorého by mali mať USA pri opatreniach ministerstva čas, "podlieha značnej neistote".

Trhy sú však zatiaľ pokojné, keďže sú presvedčené, že do vyčerpania hotovosti a mimoriadnych opatrení ministerstva financií dôjde medzi Bielym domom a republikánmi k dohode a Kongres dlhový strop nakoniec zvýši. S tým počíta aj ratingová agentúra Moody´s Investors Service, dodala však, že prípadné dlhé rokovania môžu viesť k výkyvom na trhoch.

(1 EUR = 1,0815 USD)