Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

USA obnovia výnimky na clá pre vybrané čínske produkty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrad amerického obchodného zástupcu (USTR) vo vyhlásení uviedol, že "rozhodnutie bolo prijaté po dôkladnom zvážení pripomienok verejnosti a po konzultácii s ďalšími americkými agentúrami".

Washington 24. marca (TASR) - Americká vláda v stredu (23. 3.) večer oznámila, že obnoví výnimky z ciel pre 352 čínskych výrobkov. Tieto clá USA zaviedli v roku 2018, keď vtedajší prezident Donald Trump začal obchodnú vojnu s Pekingom. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Výnimky vypršali koncom roka 2020, ale administratíva prezidenta Joea Bidena v októbri minulého roka začala preverovať, ktoré z 549 čínskych produktov by mali byť opäť oslobodené od ciel.

Úrad amerického obchodného zástupcu (USTR) vo vyhlásení uviedol, že "rozhodnutie bolo prijaté po dôkladnom zvážení pripomienok verejnosti a po konzultácii s ďalšími americkými agentúrami".

Výnimky platia do konca roka 2022, uviedol USTR vo vyhlásení.

Administratíva prezidenta Joa Bidena bola pod tlakom firiem, ako aj demokratických a republikánskych zákonodarcov, aby zmiernila colnú záťaž, ktorá podľa kritikov zhoršuje problémy s dodávkami a zvyšuje ceny v čase, keď USA zápasia s vysokou infláciou.

Obchodný konflikt medzi USA a Čínou sa začal, keď Trump uvalil clá na čínske produkty v hodnote 370 miliárd USD (336,82 miliardy eur) s odvolaním sa na "neférové" obchodné praktiky Pekingu. Jeho administratíva však zaviedla množstvo výnimiek na clá, pričom platnosť väčšiny z nich vypršala na konci roka 2020.

Washington a Peking v januári 2020 podpísali takzvanú "prvú fázu" obchodnej dohody, v ktorej sa Peking zaviazal zvýšiť nákupy amerických produktov a služieb v rokoch 2020 a 2021 najmenej o 200 miliárd USD. Tento cieľ však Čína aj v dôsledku blokád spojených s ochorením COVID-19 nesplnila.

Americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová sľúbila, že bude "dôrazne spolupracovať" s Pekingom v súvislosti s jeho záväzkom, ale v januári povedala, že USA "sú vo veľmi ťažkej fáze tohto obchodného vzťahu" a "rozhovory nie sú ľahké".

(1 EUR = 1,0985 USD)