Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

USA odstránili Švajčiarsko a Vietnam zo zoznamu menových manipulátorov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na zozname krajín so zvýšeným sledovaním je viac štátov, okrem spomínaných krajín napríklad Nemecko a Čína, ktoré však spĺňajú len časť kritérií.

Washington 18. apríla (TASR) - USA odstránili Švajčiarsko a Vietnam zo zoznamu menových manipulátorov. Washington tak zmenil rozhodnutie, ktoré v posledných dňoch prijala administratíva Donalda Trumpa.

Americké ministerstvo financií v piatok (16. 4.) uviedlo, že neexistuje dostatok dôkazov o tom, že tieto dve krajiny manipulovali kurzom svojich mien a získali neférové konkurenčné výhody. Ministerstvo však uviedlo, že Švajčiarsko a Vietnam budú pod prísnym dohľadom. Takýto zvýšený dohľad sa bude po novom týkať aj Taiwanu.

Na zozname krajín so zvýšeným sledovaním je viac štátov, okrem spomínaných krajín napríklad Nemecko a Čína, ktoré však spĺňajú len časť kritérií. Aby sa nejaký štát dostal na zoznam menových manipulátorov, musí výrazne intervenovať na devízovom trhu, mať veľký prebytok v obchode s USA a mať prebytok bežného účtu platobnej bilancie.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že zostane v kontakte so Švajčiarskom a Vietnamom, aby malo viac informácií, či ich intervencie na devízových trhoch nevytvárajú neférovú konkurenčnú výhodu.