Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

USA podporia domáci výskum a vývoj čipov vo výške 5 miliárd

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Národné centrum pre polovodičové technológie získa investíciu na základe zákona o podpore vedy z roku 2022.

Washington 9. februára (TASR) - Administratíva prezidenta Joea Bidena podporí výskum a vývoj v oblasti pokročilých počítačových čipov investíciou vo výške päť miliárd amerických dolárov (4,65 miliardy eur). Oznámila to v piatok americká ministerka obchodu Gina Raimondová. Investícia smeruje do novozaloženého verejno-súkromného konzorcia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Národné centrum pre polovodičové technológie získa investíciu na základe zákona o podpore vedy z roku 2022. Pandémia nového koronavírusu zdôraznila riziká, ktoré pre hospodárstvo a národnú bezpečnosť predstavuje prílišná závislosť od Taiwanu v oblasti vyspelých čipov, zatiaľ čo nástup umelej inteligencie pravdepodobne zvýši dopyt po novších a inovatívnejších technológiách.

"Toto je zlomový bod v odvetví," povedala Raimondová. "Nielen preto, že sme nebezpečne závislí od jednej krajiny, pokiaľ ide o množstvo našich čipov, ale aj preto, že umelá inteligencia povedie k explózii dopytu po čipoch, po sofistikovaných čipoch, energeticky účinnejších čipoch, nákladovo efektívnych čipoch," dodala.

Podľa vládnych údajov odvetvie počítačových čipov v USA zamestnáva približne 375.000 ľudí s priemerným príjmom 82.830 USD. Technologické firmy tvrdia, že potrebujú viac kvalifikovanej pracovnej sily, aby mohli využiť 39 miliárd USD, ktoré vláda osobitne vyčlenila na financovanie nových a rozšírenie existujúcich závodov na výrobu čipov.

(1 EUR = 1,0758 USD)