Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

USA podporia farmárov poškodených clami sumou takmer 5 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo poľnohospodárstva zároveň uviedlo, že v prípade potreby poskytne ďalší balík finančnej pomoci.

Chicago 28. augusta (TASR) - Americké ministerstvo poľnohospodárstva vyčlení pre farmárov na priamych platbách takmer 5 miliárd USD. Peniaze sú určené na kompenzácie za odvetné kroky obchodných partnerov USA, ktorí reagovali na dovozné clá zo strany americkej administratívy.

Priame platby majú hodnotu 4,7 miliardy USD (4,04 miliardy eur) a väčšinu z tohto balíka (3,6 miliardy USD) dostanú producenti sóje. Tí na súčasné obchodné spory, ktoré majú USA najmä s Čínou, doplácajú najviac. Pred zavedením amerických dovozných ciel voči Číne totiž export sóje do ázijskej krajiny predstavoval až 60 % z celkového objemu amerického exportu tejto komodity.

Ministerstvo poľnohospodárstva zároveň uviedlo, že v prípade potreby poskytne ďalší balík finančnej pomoci. "Ak to bude potrebné, v nasledujúcich mesiacoch oznámime ďalšie platby," uviedol americký minister poľnohospodárstva Sonny Perdue. Washington ešte v júli zverejnil, že celkový balík pomoci pre farmárov dosiahne 12 miliárd USD.

Okrem pestovateľov sóje finančnú pomoc získajú aj producenti ciroku, kukurice, pšenice a bavlny. USA okrem toho vyčlenia 1,2 miliardy USD na nákup agrokomodít vrátane bravčového mäsa a mliečnych výrobkov a približne 200 miliónov USD na pomoc pri získavaní nových trhov.

Finančná pomoc však predstavuje len dočasnú podporu agrosektora a už stihla vytvoriť v Republikánskej strane dva tábory. Časť republikánov je presvedčená, že vláda by radšej mala podporovať voľný obchod, a nie zavádzať clá a k nim kompenzačné balíčky. Tie politici považujú za určitú formu sociálnych programov, s ktorými Republikánska strana vo všeobecnosti nesúhlasí.

Program navyše vyvoláva skepsu aj medzi niektorými farmármi, ktorí patria medzi kľúčových stúpencov prezidenta Donalda Trumpa. "Krátkodobá pomoc nevytvára dlhodobú stabilitu trhu," povedal Doug Schroeder zo združenia pestovateľov sóje v štáte Illinois. "Producenti potrebujú obchod, nie pomoc," dodal.

(1 EUR = 1,1633 USD)