Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

USA podporia farmárov, začnú s výkupom agroproduktov za 3 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zásoby potravinových bánk klesajú, pričom stále viac Američanov je odkázaných na potravinové balíčky.

Washington 10. mája (TASR) - Spojené štáty začnú na budúci týždeň s vykupovaním mäsa, mliečnych výrobkov a ďalších agroproduktov v hodnote 3 miliardy USD (2,77 miliardy eur). Uviedol to v sobotu (9. 5.) americký prezident Donald Trump.

Pandémia nového koronavírusu zatvorila viaceré podniky vrátane bitúnkov a narušila dodávateľské siete. Ako uviedla spravodajská televízia CNBC, mnohých farmárov to donútilo začať s eutanáziou zvierat a pestovateľov zasa s likvidáciou časti úrody. Zatvorenie bitúnkov, ale aj nedostatok zamestnancov v dôsledku pandémie môže podľa ekonómov viesť k strate miliónov hospodárskych zvierat, medzi nimi kurčiat, ošípaných a hovädzieho dobytka.

Navyše, nezamestnanosť v USA vyskočila v apríli na rekordných takmer 15 %. Stále viac Američanov je tak odkázaných na potravinovú pomoc od štátu.

Americké ministerstvo práce v piatok (8. 5.) zverejnilo údaje o vývoji na pracovnom trhu za apríl. Podľa nich v americkej ekonomike zaniklo 20,5 milióna pracovných miest a nezamestnanosť vyskočila na 14,7 %. Obidva údaje sú najhoršie od obdobia veľkej hospodárskej krízy z 30. rokov minulého storočia. Stále viac Američanov je tak odkázaných na potravinové balíčky, pričom zásoby potravinových bánk klesajú.

(1 EUR = 1,0843 USD)