Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

USA pohrozili EÚ, že zvýšia clá v spore týkajúcom sa podpory Airbusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Spor týkajúci sa nelegálnej pomoci pre výrobcov lietadiel Boeing a Airbus medzi USA a EÚ trvá už 15 rokov.

Washington 3. decembra (TASR) - USA pohrozili Európskej únii (EÚ) v spore týkajúcom sa nedovolenej štátnej pomoci pre výrobcu lietadiel Airbus ešte vyššími clami na európske produkty.

V pondelok (2. 12.) to oznámila kancelária amerického obchodného splnomocnenca Roberta Lighthizera. Dôvodom je rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie (WTO), že EÚ ešte stále úplne neukončila nelegálnu podporu pre Airbus. Potvrdila tak, že USA môžu zachovať svoje odvetné clá.

Spor týkajúci sa nelegálnej pomoci pre výrobcov lietadiel Boeing a Airbus medzi USA a EÚ trvá už 15 rokov. WTO už rozhodla o nelegálnosti pomoci pre Airbus od štátov EÚ a uviedla, že USA môžu ako kompenzáciu zaviesť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 miliardy USD (6,80 miliardy eur).

Americká vláda uvažuje o zvýšení a prijatí dodatočných ciel. Lighthizer zverejní ďalšie informácie týkajúce sa zámerov Washingtonu ešte tento týždeň. Dôvodom je v pondelok zverejnené rozhodnutie WTO, že EÚ sa nepodarilo dokázať, že zmeny, ktoré uskutočnila, sú v súlade s nariadeniami WTO. To znamená, že zostáva platné rozhodnutie WTO zo začiatku októbra, podľa ktorého USA môžu prijať za túto neoprávnenú podporu clá na dovoz z EÚ.

Únia tvrdila, že urobila 18 zmien, vďaka ktorým vyriešila obvinenie z nelegálnych subvencií pre európskeho výrobcu lietadiel Airbus. Opatrenia sa týkali úverov štyroch členských krajín (Nemecka, Francúzska, Španielska a Británie) na financovanie vývoja lietadiel A380 a A350-XWB.