Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

USA pracuje na zvýšení transparentnosti vlastníctva firiem

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spojené štáty a viac ako 20 zahraničných vlád plánujú vytvoriť register skutočných vlastníkov firiem, ktorý im pomôže efektívnejšie bojovať proti korupcii.

Washington 28. marca (TASR) - Ministerka financií USA Janet Yellenová v utorok potvrdila záväzok Washingtonu zefektívniť boj proti korupcii spolu s viac ako 20 ďalšími krajinami, ktoré sa zúčastňujú tento týždeň na samite pre demokraciu. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

Americká administratíva už pracuje na vytvorení novej databázy o vlastníctve podnikov. Yellenová v utorok sľúbila, že jej ministerstvo bude spravovať a udržiavať databázu známu ako register skutočných vlastníkov a zabezpečí, aby orgány činné v trestnom konaní mali prístup k údajom, ktoré sú chránené.

Spojené štáty a viac ako 20 zahraničných vlád plánujú vytvoriť register skutočných vlastníkov firiem, ktorý im pomôže efektívnejšie bojovať proti korupcii.

Yellenová v utorok oznámila túto iniciatívu, ktorá zahŕňa zavedenie štandardov na zvýšenie transparentnosti vlastníctva firiem, na samite amerického ministerstva zahraničných vecí pre demokraciu.

To si vyžaduje, aby signatárske krajiny aktualizovali právne a regulačné rámce a zabezpečili, že orgány činné v trestnom konaní a iné orgány budú mať efektívny prístup k informáciám o skutočnom vlastníctve. Cieľom je sťažiť skorumpovaným aktérom utajovanie identity, majetku a trestnej činnosti prostredníctvom neprehľadných korporátnych štruktúr a právnických osôb.

"Tento záväzok je v súlade s revidovaným štandardom Finančnej akčnej skupiny (Financial Action Task Force, FATF), ktorý od krajín vyžaduje, aby zlepšili transparentnosť právnických osôb, ako sú fiktívne spoločnosti, a zabránili ich zneužitiu," uviedla Yellenová v pripravených poznámkach. "A opätovne potvrdzuje širokú podporu, ktorú Spojené štáty a ich demokratickí partneri zdieľajú pri zvyšovaní finančnej transparentnosti, v boji proti korupcii a dodržiavaní zásad právneho štátu," vyhlásila.

Yellenová dodala, že opatrenia na zvýšenie transparentnosti vlastníctva sú kľúčovým prvkom boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.