Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

USA prerušia vzťahy s ruskými bankami v prípade útoku na Ukrajinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom opatrení v prípade napadnutia Ukrajiny je poškodiť ruskú ekonomiku prerušením "korešpondenčných" bankových vzťahov medzi cieľovými ruskými bankami a americkými bankami.

Washington 21. februára (TASR) - Administratíva prezidenta Joea Bidena pripravila balík sankcií proti Rusku, ktorý zahŕňa zákaz amerických finančných inštitúcií spracovávať transakcie pre veľké ruské banky. Uviedli to v pondelok tri zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré nechceli byť menované.

Cieľom opatrení v prípade napadnutia Ukrajiny je poškodiť ruskú ekonomiku prerušením "korešpondenčných" bankových vzťahov medzi cieľovými ruskými bankami a americkými bankami, ktoré umožňujú medzinárodné platby.

Americké úrady síce už predtým uviedli, že reštrikcie v bankovom sektore budú súčasťou možných sankcií, ale plán na prerušenie korešpondenčných bankových väzieb, ktoré podporujú globálne toky peňazí, sa predtým nespomínal.

Spojené štáty využijú tiež svoj najsilnejší sankčný nástroj proti niektorým ruským jednotlivcom a spoločnostiam a zaradia ich na zoznam špeciálne určených štátnych príslušníkov (SDN), účinne ich vylúčia z amerického bankového systému, zakážu im obchodovanie s Američanmi a zmrazia ich americké aktíva, uviedli tiež zdroje.

Biely dom a ministerstvo financií odmietli tieto informácie komentovať. Zdroje dodali, že návrh opatrení sa môže do poslednej minúty meniť, ale možnými hlavnými cieľmi USA v rámci ruských finančných inštitúcií sú VTB Bank, Sberbank, VEB a Gazprombank.

Hoci nástroju korešpondenčného bankovníctva chýba označenie SDN, ktoré zmrazuje aktíva bánk, podľa expertov stále môže cieľovým bankám zasadiť zmysluplnú ranu tým, že im sťaží transakcie v amerických dolároch, globálnej rezervnej mene. Veľká časť svetového obchodu sa uskutočňuje v dolároch.

Zdroje poznamenali, že administratíva USA môže vyňať určité transakcie z obmedzení, ak to bude považovať za potrebné.

Bidenova administratíva sa už niekoľko týždňov vyhráža prísnymi bankovými sankciami voči Rusku v snahe odradiť ruského prezidenta Vladimira Putina od invázie na Ukrajinu. Moskva zhromaždila na ukrajinských hraniciach viac ako 150.000 vojakov, Putin však plány na útok poprel.

Napätie však počas víkendu vzrástlo, keďže Rusko predĺžilo vojenské cvičenia v Bielorusku, čo zvýšilo obavy západných mocností z bezprostrednej ruskej invázie na Ukrajinu.

Aj britský premiér Boris Johnson povedal, že USA a Spojené kráľovstvo prerušia ruským spoločnostiam prístup k americkým dolárom a britským librám, ak Kremeľ nariadi inváziu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rámci zverejnenia niektorých detailov o sankciách, ktorým by Moskva musela čeliť, ak by napadla Ukrajinu, uviedla, že Rusko bude odrezané od medzinárodných finančných trhov a bude mu odoprený prístup k hlavným exportným tovarom.

"Rusko by bolo v princípe odrezané od medzinárodných finančných trhov," povedala Von der Leyenová v nedeľu (20. 2.) neskoro večer v nemeckej verejnoprávnej televízii ARD. "Okrem toho by boli uvalené sankcie na všetok tovar, ktorý vyrobíme a ktorý Rusko naliehavo potrebuje na modernizáciu a diverzifikáciu svojej ekonomiky, kde sme globálne dominantní a nemajú náhradu," dodala.