Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

USA rozšírili clá na niektoré výrobky z ocele a hliníka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

K rozšíreniu prichádza takmer po dvoch rokoch, odkedy USA implementovali clá na surovú oceľ a hliník.

Washington 25. januára (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zvýšila clá na niektoré výrobky z ocele a hliníka.

Trump v piatok (24. 1.) podpísal rozšírenie ciel na ďalšie druhotné produkty z ocele a hliníka, ako sú klince, drôty a káble či niektoré súčiastky, ktoré sa montujú do áut a traktorov. Clo na oceľové produkty predstavuje 25 % a na hliníkové 10 %. Výnimku z dodatočných ciel na oceľové výrobky majú Argentína, Austrália, Kanada, Mexiko a Južná Kórea a výnimku z ciel na výrobky z hliníka majú Argentína, Austrália, Kanada a Mexiko.

K rozšíreniu prichádza takmer po dvoch rokoch, odkedy USA implementovali clá na surovú oceľ a hliník. Trump vtedy toto rozhodnutie odôvodnil ohrozením národnej bezpečnosti, keďže import ohrozuje životaschopnosť príslušných odvetví v USA.

Od zavedenia ciel sa dovoz ocele a hliníka znížil, ale dovoz niektorých produktov, ako sú oceľové klince alebo hliníkové káble, sa zvýšil, uviedol Trump. Niektorí zahraniční producenti sa podľa neho týmto spôsobom snažili obísť clá. Dodal, že nové clá začnú platiť od 8. februára.