Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

USA rušia colnú výnimku na dovoz niektorých solárnych panelov z Číny

Na screenshote solárna cesta pre motoristov vo Francúzku. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Aj tento krok sa zameriava predovšetkým na Čínu, ktorú USA obviňujú z neférových obchodných praktík.

Washington 16. mája (TASR) - Krátko po zvýšení ciel na elektromobily a ďalšie výrobky z Číny teraz Washington ruší aj colné výnimky na dovoz niektorých technológií v oblasti solárnej energie. Aj tento krok sa zameriava predovšetkým na Čínu, ktorú USA obviňujú z neférových obchodných praktík. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Prezident Joe Biden odstráni medzery pre dovoz cez tretie krajiny a ukončí colnú výnimku pre takzvané dvojfázové solárne moduly, oznámil vo štvrtok Biely dom. Dvojstranné panely dokážu absorbovať aj energiu zo slnečného žiarenia, ktoré sa odráža od zeme. Podiel týchto panelov na dovoze do USA bol kedysi nízky, čo sa však radikálne zmenilo a táto technológia sa stala dominantnou, uviedol pre Reuters predstaviteľ Bidenovej administratívy.

USA zaviedli clá na niektoré solárne moduly už za prezidenta Donalda Trumpa a jeho nástupca Biden ich predĺžil. Dvojstranné panely, ktoré pochádzajú najmä z ázijských krajín, ako je Čína, však boli od ciel oslobodené. Po novom sa skončí aj colná výnimka na dovoz solárnych modulov zo štyroch ázijských krajín - z Kambodže, Malajzie, Thajska a Vietnamu. Washington argumentuje, že Čína ich dováža do USA cez tieto krajiny za dumpingové ceny a vyhýba sa tak clám.