Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Sankcie by podľa J. Boehnera mali zasiahnuť ruské banky

John Boehner Foto: TASR/AP

USA už diskutovali aj o sankciách, ktoré by zasiahli jednotlivé sektory ekonomiky, ako sú energetika a financie, no doteraz zaviedli sankcie len voči 45 osobám a 19 spoločnostiam vrátane bánk.

Washington 11. mája (TASR) - Ruské banky by mali znášať určité ekonomické dôsledky za kroky prezidenta Vladimira Putina voči Ukrajine a americký prezident Barack Obama by mal dôraznejšie tlačiť na Európu, aby voči Rusku pritvrdila.

Povedal to dnes pre televíznu stanicu Fox News predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu John Boehner. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Je potrebné zasiahnuť ich banky," povedal v jednej z relácií na Fox News Boehner. Ako zároveň dodal, "obáva sa, že Američania zatiaľ nevyvinuli dostatočný tlak na Európanov, aby prijali tvrdší postoj voči Rusku".

Spojené štáty už diskutovali aj o sankciách, ktoré by zasiahli jednotlivé sektory ekonomiky, ako sú energetika a financie, no doteraz zaviedli sankcie len voči 45 osobám a 19 spoločnostiam vrátane bánk SMP Bank a Bank Rossija. Európska únia je ešte opatrnejšia a napríklad aj sankcie proti jednotlivým firmám len pripravuje. Podľa agentúry Reuters by išlo o sankcie voči spoločnostiam, ktoré prevzali kontrolu nad aktívami na Kryme. Mená firiem by mali byť známe v pondelok 12. mája.

Podľa vyhlásení amerického ministra financií Jacka Lewa sú však americké sankcie dostatočne účinné a je evidentné, že majú na ruskú ekonomiku negatívny vplyv. Ako uviedol, sankcie zasiahli ruský devízový kurz, rubeľ aj burzu cenných papierov, pričom Spojené štáty mienia v tomto tlaku pokračovať. "Dali sme už skôr jasne najavo, že ak (Rusi) budú pokračovať v ceste, na ktorú sa dali, prijmeme ďalšie kroky," povedal Lew.