Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

USA uvalili tvrdé sankcie na ruskú centrálnu banku

Na archívnej snímke z 24. februára 2022 ľudia kontrolujú materiálne škody po ostreľovaní ruskou armádou v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a ich partneri pristúpili k tomuto kroku po tom, čo už minulý týždeň prijali niekoľko balíkov sankcií zacielených na Rusko a ruských predstaviteľov vrátane V. Putina a ďalších lídrov.

Washington 28. februára (TASR) - Spojené štáty americké pre ruskú inváziu na Ukrajinu prijali nové sankcie namierené proti ruskej centrálnej banke. Zablokovali všetky transakcie Američanov, ktorých súčasťou je ruská centrálna banka, ruský štátny investičný fond a ruské ministerstvo financií.

Tvrdé ekonomické sankcie, ktoré uvalili USA a ich spojenci na ruskú centrálnu banku a ďalšie dôležité ruské finančné inštitúcie, zrejme výrazne zvýšia infláciu v krajine, obmedzia jej kúpyschopnosť a investície, uviedli predstavitelia USA v pondelok, keď nové sankcie vstúpili do platnosti.

"Tento začarovaný kruh negatívnych spätných reakcií spustili Putinove vlastné rozhodnutia a akcelerovala jeho agresivita," uviedol vysoký predstaviteľ americkej administratívy.

Spojené štáty a ich partneri pristúpili k tomuto kroku po tom, čo už minulý týždeň prijali niekoľko balíkov sankcií zacielených na Rusko a ruských predstaviteľov vrátane prezidenta Vladimira Putina a ďalších lídrov. Dôvodom je napadnutie Ukrajiny, ktoré je najväčším útokom jedného štátu na druhý v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

Pondelkové sankcie "zmrazia" všetok majetok ruskej centrálnej banky v USA, čo podľa jedného z amerických predstaviteľov spôsobí, že Rusko nebude mať prístup k aktívam v hodnote stoviek miliárd dolárov.

Americké ministerstvo financií v pondelok tiež uviedlo, že uvalilo sankcie na ruský štátny investičný fond.