Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ďalší úsek rýchlostnej cesty R2 sa má stavať v roku 2015

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ako pre TASR uviedol hovorca MDVRR Martin Kóňa, prioritou ministerstva z celoslovenského pohľadu je stále spojenie Bratislavy a Košíc prostredníctvom diaľnice D1.

Prievidza 14. marca (TASR) - Rýchlejšie budovanie rýchlostnej cesty R2 nielen na úseku Ruskovce - Pravotice, ale aj urýchlenie prípravných prác na jej ďalších úsekoch. To prisľúbil generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy pozemných komunikácií Michal Halabica primátorke Prievidze Kataríne Macháčkovej v stredu (13.3.) na rokovaní na pôde Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

"Pán Halabica prisľúbil urýchlené budovanie rýchlostnej cesty R2 podľa stanoveného plánu nielen na úseku Ruskovce – Pravotice, na ktorom sa majú začať stavebné práce v letných mesiacoch tohto roka, ale aj na ďalšom úseku Mníchova Lehota – Ruskovce. Má byť dodržaný v súčasnosti platný harmonogram, podľa ktorého sa so začatím stavebných prác na úseku ráta v roku 2015. Na tieto dva úseky je zabezpečené aj finančné krytie," informovala Macháčková s tým, že MDVRR má záujem aj o urýchlenie prípravných prác na ďalších úsekoch rýchlostnej cesty.

"S pánom generálnym riaditeľom sme sa zhodli na tom, že ich finančné krytie môže byť zabezpečené prostredníctvom eurofondov v rámci Operačného programu Doprava. Zatiaľ však nie sú známe kritéria programovacieho obdobia v rokoch 2014 – 2020. Pán riaditeľ ma ubezpečil, že bude osobne upozorňovať na dôležitosť budovania R2 v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Podľa jeho slov je pri súčasnom rozpracovaní príprav predmetných úsekov veľká nádej, že budú do nového operačného programu zahrnuté," doplnila.

Koncom roka 2014 sa začne stavať aj obchvat Prievidze

Okrem budovania cesty R2 bola témou rokovania aj výstavba obchvatu Prievidze. "Potvrdili mi termíny harmonogramu výstavby I. etapy, druhej stavby obchvatu, podľa ktorého sa má so stavebnými prácami začať koncom roka 2014," uviedla primátorka, pričom zdôraznila, že ministerstvo dopravy potvrdilo plánované aktivity Slovenskej správy ciest ako investora stavby na tento rok. Pracovať sa má najmä na výkupoch pozemkov pod plánovanou stavbou.

Primátorka sa s Halabicom dohodla aj na ďalšom stretnutí, ktoré sa uskutoční približne o pol roka. "Som presvedčená, že naša petícia za urýchlené budovanie rýchlostnej cesty R2 má veľký význam. Svedčí o tom aj zvolanie tohto pracovného stretnutia. Naďalej sa budem v tejto veci osobne angažovať a zastupovať požiadavky obyvateľov Prievidze a celého Trenčianskeho samosprávneho kraja," uzavrela Macháčková.

Ako pre TASR uviedol hovorca MDVRR Martin Kóňa, prioritou ministerstva z celoslovenského pohľadu je stále spojenie Bratislavy a Košíc prostredníctvom diaľnice D1. "Samozrejme intenzívne pracujeme aj na ostatných úsekoch diaľničnej siete, ale vzhľadom na finančné možnosti Slovenska nie je bohužiaľ možné stavať všetko naraz. Rýchlostná cesta R2 patrí medzi tie cesty, ktorej venujeme zvýšenú pozornosť aj na základe predchádzajúcich rozhodnutí vlády," doplnil Kóňa s tým, že potvrdil aj slová Halabicu o termínoch výstavby ďalších úsekov a čerpaní finančných prostriedkov na tieto úseky z OPD. Zároveň ministerstvo pokračuje aj vo výstavbe R2 na východ od Zvolena, kde Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vypísala verejnú súťaž na dva úseky Zvolen – Pstruša a Pstruša – Kriváň.