Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ústredie práce: Nezamestnanosť vo februári medziročne klesla o 0,48 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Celkový počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie, ako aj počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie sa medziročne taktiež znížili.

Bratislava 20. marca (TASR) - Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU dosiahol vo februári úroveň 3,92 %. Medziročne klesol o 0,48 %. Celkový počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie, ako aj počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie sa medziročne taktiež znížili. Informovalo o tom v stredu Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

"Nezamestnanosť klesala vo väčšine okresov, vrátane okresu Kežmarok, kde PDU dosahuje v posledných mesiacoch najvyššie hodnoty. Vo februári sa tam ustálil na úrovni 10,15 %, čo je o jednu desatinu percentuálneho bodu menej ako mesiac predtým. PDU klesol alebo zostal nezmenený v 67 zo 79 okresov SR," uviedlo ÚPSVaR.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku sa vo februári ustálil na hodnote 142.643. Medzimesačne ide o menej než asi 2000. Pri medziročnom porovnaní počet klesol o 18.283 ľudí. Od vlaňajšieho októbra pokračuje aj pokles počtu absolventov škôl v evidencii úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. V januári ich bolo 7008 a vo februári 6764.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ohlásilo v priebehu marca spustenie ďalších troch projektov na podporu nezamestnaných. Dva projekty predstavili už vo februári.

"Týchto päť projektov spolu v sume takmer 420 miliónov eur prinesie efektívnu pomoc pre množstvo ľudí. Projekty sme pripravili na základe reálnych potrieb ľudí a trhu práce. Zároveň vidíme ďalší priestor pre podporu zo strany štátu, preto nezaháľame a intenzívne pripravujeme ďalšie projekty," uviedol šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).