Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Útoky ransomwérom zamerané na miestne samosprávy vzrástli o 60 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ransomvér dlhodobo spôsobuje vrásky v korporátnom sektore, pričom negatívne ovplyvňuje chod firiem po celom svete už niekoľko rokov.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Rok 2019 bol podľa odborníkov spoločnosti Kaspersky rokom ransomvérových útokov na miestne samosprávy. Experti spoločnosti odhalili, že ransomvér zaútočil v minulom roku najmenej na 174 inštitúcií miestnych samospráv po celom svete, pod ktoré spadá viac než 3000 pridružených subjektov. V porovnaní s minulým rokom to predstavuje až 60-percentný nárast. Zatiaľ čo požiadavky útočníkov, čo sa týka výkupného, sa v niektorých prípadoch vyšplhali až na viac ako 4,5 milióna eur, odhaduje sa, že skutočné náklady a spôsobené škody môžu byť ešte oveľa vyššie.

Ransomvér dlhodobo spôsobuje vrásky v korporátnom sektore, pričom negatívne ovplyvňuje chod firiem po celom svete už niekoľko rokov. V roku 2019 došlo v tomto smere k dynamickému rozvoju, keď šíritelia tohto typu malvéru začali cieliť svoje útoky na miestne inštitúcie. Odborníci spoločnosti poznamenávajú, že hoci obce ako terče útoku majú menšiu schopnosť zaplatiť vysoké výkupné, zároveň je tu vyššia pravdepodobnosť, že kývnu na podmienky útočníkov. Blokovanie akýchkoľvek služieb pod správou miestnych samospráv totiž priamo ovplyvňuje blaho občanov a vedie nielen k finančným stratám, ale aj k ďalším spoločensky významným a citlivým dôsledkom.

Podľa verejne dostupných informácií sa hodnota výkupného v jednotlivých prípadoch značne líšila, v priemere dosahovala výšku približne 930.000 eur. Avšak podľa odborníkov nemusí ísť o finálny účet za útok, keďže z dlhodobého hľadiska môže mať tento typ útoku omnoho ničivejšie dôsledky.

"Vždy je potrebné mať na pamäti, že pristúpiť na podmienky vydieračov a zaplatiť im, je len krátkodobé riešenie, ktoré zločincov len povzbudzuje do ďalšej takejto aktivity a zároveň ich to aj finančne podporí, pričom nikde nie je napísané, že sa nevrátia. Navyše, len čo sú mesto či obec napadnuté, znamená to, že je ohrozená celá infraštruktúra, čo si vyžaduje dôsledné vyšetrenie daného incidentu a dôkladný audit. To nevyhnutne vedie k dodatočným nákladom, ktoré len zvyšujú pôvodné výkupné. Zároveň na základe našich pozorovaní mávajú mestá tendenciu zaplatiť, pretože zvyčajne pokrývajú kybernetické riziká z poistenia, prípadne z alokovaného rozpočtu pre prípad takýchto incidentov. Lepším prístupom by však bolo investovanie do proaktívnych opatrení, ako sú overené bezpečnostné a zálohovacie riešenia, ako aj investovanie do pravidelného bezpečnostného auditu," komentuje situáciu generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.