Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ÚV: K potláčaniu korupcie má prispieť zavedenie medzinárodnej normy

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Zavedením protikorupčného systému sa má zvýšiť schopnosť včasného identifikovania a eliminovania potenciálne korupčných rizík.

Bratislava 28. mája (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR chce prispieť k potláčaniu korupcie implementáciou kritérií medzinárodnej protikorupčnej normy. Prebehnúť by mal certifikačný audit. Informoval o tom tlačový a informačný odbor úradu vlády po stretnutí šéfa úradu Júliusa Jakaba a premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Zavedením protikorupčného systému sa má zvýšiť schopnosť včasného identifikovania a eliminovania potenciálne korupčných rizík.

"Norma nastavuje kritériá, ktoré je potrebné splniť na dosiahnutie vyššej efektívnosti predchádzania korupcie a nekalej činnosti vo verejnom, ale aj v súkromnom sektore. Protikorupčné opatrenia v súlade s normou už úrad vlády začlenil do svojich štruktúr," uviedol tlačový odbor.

Cieľom auditu je podľa slov tlačového odboru posúdenie, či protikorupčný systém zavedený na úrade vlády spĺňa kritériá medzinárodných štandardov. Úrad deklaroval, že audit realizuje akreditovaný certifikačný orgán 3EC International a. s., ktorý prešiel transparentným výberovým konaním.

Počas auditu sa majú hodnotiť schopnosti protikorupčného systému zaistiť plnenie zákonných a zmluvných požiadaviek, efektivita jeho uplatňovania v praxi, identifikovať sa majú aj oblasti na potenciálne zlepšenie systému. "Nastavené sú tak pravidlá pre konflikt záujmov, politiku darov, vzdelávanie a identifikáciu rizík, ktorým sú vystavení zamestnanci," priblížil tlačový odbor. Úrad tiež avizoval zámer aplikovať systém aj na ďalšie štátne inštitúcie.