Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Úver je vhodný nástroj na kúpu pôdy, návratnosť investície je dlhodobá

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

Úvery na odkúpenie pôdy, ktoré za zvýhodnených podmienok poskytuje SZRB, doteraz vyčerpalo niekoľko desiatok subjektov.

Bratislava 4. septembra (TASR)- Úvery na odkúpenie pôdy, ktoré za zvýhodnených podmienok poskytuje Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB), doteraz vyčerpalo niekoľko desiatok subjektov. Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca je to len zlomok z celkového počtu agropodnikov.

"Väčších podnikateľských subjektov je asi 2000 a celkovo máme v SR viac ako 17.000 žiadateľov o priame platby. Z nich však len niekoľko desiatok čerpalo tento úver," povedal pre TASR. Napriek tomu sa domnieva, že úver je vhodným nástrojom na nákup pozemkov. Pozitívne hodnotí, že sa k nemu budú môcť ľahšie dostať aj začínajúci poľnohospodári.

"Začínajúci poľnohospodár potrebuje ucelené parcely, na ktoré bude mať prístup a bude ich môcť súvisle obrábať. Návratnosť samotných investícií do pôdy je však dlhodobá, čo pri slabšej kapitálovej vybavenosti slovenských poľnohospodárov takisto zapríčiňuje, že väčšinou hospodária na prenajatých a menej na svojich vlastných pozemkoch," konštatoval Nemec. Poukázal na zložité vlastnícke pomery k pôde na Slovensku. "Vlastnícka rozdrobenosť je naozaj veľká. Pozemkové úpravy, v rámci ktorých sa pôda sceľuje, sa robia už veľmi dlho, doteraz stáli nemálo finančných prostriedkov, pričom nie vždy prinášajú očakávané efekty. Dokonca aj v tých katastrálnych územiach, v ktorých už projekty dokončené boli, pôda sa znovu vlastnícky dedením rozdelila. Mnoho poľnohospodárskych podnikov musí v dôsledku reálneho stavu pozemkového vlastníctva uzavrieť s vlastníkmi stovky či dokonca viac ako tisíc nájomných zmlúv, čo je dosť rozsiahla agenda," domnieva sa.

Podniky, ktoré hospodária na väčších výmerách, často využívajú služby špecialistov. A to nielen pre veľký počet vlastníkov, ale aj rôzne časové trvanie nájomných zmlúv a potrebu ich kontinuálneho obnovovania.

"Noví vlastníci by mali rešpektovať nájomné zmluvy, na vypovedanie ktorých musia mať zákonný dôvod. Pokiaľ si však poľnohospodár plnil zmluvné záväzky, najmä ak riadne a včas platil nájomné vlastníkovi za pôdu, potom nie je dôvod na odstúpenie od zmluvy. Napriek tomu, najmä po realizácii projektov pozemkových úprav, dochádza k rôznym dezinterpretáciám a problémom pri uzatváraní nájomných vzťahov," konštatoval Nemec.