Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania by mohli získať aj obce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podmienkou získania úveru však musí byť poskytovanie služieb na zabezpečovanie bývania, správy, údržby a obnovy bytového domu.

Bratislava 21. júna (TASR) - Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) by mohla na kúpu pozemku získať aj obec, samosprávny kraj alebo nezisková organizácia. Navrhuje to poslanec Milan Mojš (Smer-SD) k novele zákona o ŠFRB, o ktorej rokuje parlament v druhom čítaní.

Podmienkou získania úveru však musí byť poskytovanie služieb na zabezpečovanie bývania, správy, údržby a obnovy bytového domu.

Novela navrhuje zavedenie nových účelov podpory, ktorými sú obstaranie ubytovacieho domu, či už jeho výstavbou alebo kúpou. Pretože podiel nájomných bytov na Slovensku je nízky, ďalším návrhom je zavedenie opatrení, ktoré budú motivovať žiadateľov, právnické osoby zo súkromného sektora, aby obstarávali nájomné bývanie. Novela rieši aj podporu výstavby zariadenia sociálnych služieb, ktoré poskytuje službu celoročnou pobytovou formou alebo prestavbu nebytového priestoru na zariadenie sociálnych služieb a obnovu zariadenia vrátane jeho zateplenia.

Pozmeňujúci návrh predložil aj poslanec Eduard Adamčík (Most-Híd). Navrhol, aby lehota na podávanie žiadostí ŠFRB bola predĺžená v prospech žiadateľov, a teda, aby ich mohli predkladať už začiatkom roka v lehote od 15. januára do 30. júna. Podľa Adamčíka by tak mohlo dôjsť k posúdeniu žiadosti a začatiu výstavby čo najskôr.

K celej novele má výhrady opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO). Upozornil na to, že úver zo ŠFRB sa bude dať využiť aj na výstavbu ubytovania pre robotníkov. "Nájomné bývanie na Slovensku úplne zomrelo. Rozvoj bývania ako taký je kľúčový pre Slovensko. Nájomné bývanie je veľmi aktuálna téma, nie ubytovávanie pre robotníkov, ktorí prídu na týždňovky. V tomto vidíme veľký problém," podotkol Heger. Vysvetlil, že na Slovensku sa málo stavajú nájomné byty. "V posledných rokoch ide 80 % na zatepľovanie a 20 % na nájomné byty. Keď nám niečo nefunguje, tak by nemalo byť cieľom to rozšíriť na niečo iné. Najprv sa pozrime, prečo to nefunguje a opravme to. Nájomné byty zase budú na okraji záujmu," myslí si Heger.

Slovensko by malo robiť viac na podporu nájomného bývania. "Ak my ideme dávať podnikateľom možnosti pôžičiek na 40 rokov s fixným úrokom jedno percento, hlavne v krajoch, kde je vysoká zamestnanosť a veľmi nízka nezamestnanosť, len preto, že tam potrebujeme dostať robotníkov, tak to je scestné," tvrdí Heger. Cieľom ŠFRB je podľa Hegera niečo iné, ako vytvárať ubytovne pre pracovníkov z dovozu. "V posledných rokoch sa na Slovensku stavia veľmi málo nájomných bytov," dodal Heger. Navrhol, aby bol zákon vrátený ministerstvu dopravy späť na dopracovanie.

Poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) upozornila, že od 1. júla bude účinná poslanecká novela Mostu-Híd, ktorá priniesla mladomanželské pôžičky. O úver budú môcť mladí požiadať zo ŠFRB. "My myslíme aj na mladé rodiny. Máte pravdu v tom, že nájomné bývanie nemá taký podiel na Slovensku ako v iných krajinách. Ale mladí hovoria, že chcú vlastný byt a preto aj čakajú so založením rodiny a my sme im chceli pomôcť," adresovala Hegerovi Sárközy.