Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Úvery sa stali bežnou súčasťou podnikania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úvery sa stali bežnou súčasťou, i nevyhnutnosťou podnikania živnostníkov a malých podnikateľov.

Bratislava 13. júla (OTS) - Počet živnostníkov pod vplyvom sprísňujúcej sa legislatívy z roka na rok klesá. Tí, čo sa rozhodnú zotrvať v podnikaní pod hlavičkou živnostenského listu musia o svoju existenciu často tvrdo zabojovať. V uplynulých rokoch sa už štandardným nástrojom ako preklenúť výpadky v príjmoch z neuhradených faktúr, finančné výpadky vyplývajúce zo sezónnosti prác, ale i možnosťou ako získať peniaze na investície do strojov, náradia, výpočtovej techniky, či na nákup materiálu, stalo čerpanie krátkodobých pôžičiek.

„Najčastejšie sa na nás so žiadosťou o poskytnutie pôžičky obracajú podnikatelia z odvetvia maloobchodu a veľkoobchodu (29%). Nasledujú stavbári (17%), podnikatelia z oblasti zdravotníctva (14%) a priemyselnej výroby (10%)“ potvrdil Richard Lörincz, marketingový riaditeľ spoločnosti PROFI CREDIT Slovakia. V priemere sa čerpajú pôžičky vo výške cca 3 400 EUR so splatnosťou do jedného roka. „Máme však aj klientov, ktorí získali úver so splatnosťou až do 60 mesiacov“ uvádza Lörincz. Priemerný vek klienta – živnostníka je približne 41 rokov.

Prax ukazuje, že problémom pre živnostníkov a pre malých podnikateľov nie je ani tak splácanie úverov, ako ich samotné získanie. Preferujú preto prístup spočívajúci na minimálnej dokladovosti a atraktívnosti podmienok získania pôžičky. „Ako správna sa ukazuje cesta individuálne prístupu ku každému klientovi. Citlivo vnímame nuansy vyplývajúce zo súčasného podnikateľského prostredia na Slovensku, preto bonitu klienta posudzujeme aj podľa dosiahnutého obratu, nie dosiahnutého zisku, čo býva najčastejší kameň úrazu. Atraktivitu produktov zvyšuje tiež možnosť znížiť si úroky až o niekoľko percent v prípade pravidelného splácania, či umožnenie čerpania úveru za výhodnejších podmienok v prípade stabilných klientov“ spresňuje marketingový riaditeľ spoločnosti.

Pre finančné spoločnosti je veľkým prínosom v tomto smere od minulého roka možnosť nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch, čo umožňuje zefektívniť rozhodovania o poskytovaní úverov konkrétnym osobám a zároveň minimalizuje riziká s tým spojené. Na druhej strane podnikatelia, ale i bežné fyzické osoby, ktoré sa rozhodnú preklenúť dočasný nedostatok financií čerpaním pôžičky by si mali v prvom rade dostatočne preveriť zázemie i referencie spoločnosti, na ktorú sa chcú so žiadosťou obrátiť, vopred sa informovať o tom, aké doklady od nich finančná spoločnosť vyžaduje a nechali si čas na preverenie jednotlivých právnych náležitosti.