Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ÚVO: Kontrola nákupov za verejné zdroje patrí k otvorenému vládnutiu

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR Pavol Zachar

Hlivák ocenil pozvánku od splnomocnenca a jeho záujem o aktivity úradu, ktoré sú podľa slov šéfa ÚVO v súlade s podstatou otvoreného vládnutia.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Do konceptu otvoreného vládnutia patrí kontrola nákupov za verejné peniaze. Tvrdí to predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák, ktorý zároveň prijal pozvanie od splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla na prezentáciu práce úradu na októbrovom Týždni otvoreného vládnutia.

Hlivák ocenil pozvánku od splnomocnenca a jeho záujem o aktivity úradu, ktoré sú podľa slov šéfa ÚVO v súlade s podstatou otvoreného vládnutia. "K tým aktivitám určite patrí koncept verejnej politiky otvorenej komunikácie kontrolného orgánu, ktorý sa stal súčasťou novely zákona o verejnom obstarávaní. S radosťou ho predstavíme a vysvetlíme, v čom spočíva úloha a postavenie kontrolného orgánu v právnom štáte. Rovnako ma teší jeho návrh na spoluprácu pri tvorbe ďalšieho akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR," skonštatoval predseda úradu.

Giertl poznamenal, že verejné obstarávanie, ktoré dodržiava princípy otvoreného vládnutia, je dôležitou súčasťou tém medzinárodnej Iniciatívy pre otvorené vládnutie, keďže pomáha efektívnemu nakladaniu s verejnými zdrojmi. "Dlhodobo vnímam mnohé aktivity úradu, ktoré smerujú práve k podpore týchto princípov, a teším sa, že prichádza k užšiemu prepojeniu úradu s agendou Iniciatívy pre otvorené vládnutie, ktorú koordinuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti," dodal.