Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Hlivák a Štefanec sa zhodli na potrebe rýchlejšie čerpať eurofondy

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR Ján Krošlák

V piatok (18. 2.) sa spojili prostredníctvom videokonferencie, aby prerokovali aktuálne legislatívne aktivity úradu v tejto oblasti.

Bratislava 19. februára (TASR) - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák a europoslanec Ivan Štefanec sa zhodli na potrebe rýchlejšieho čerpania eurofondov, z ktorých sa financujú mnohé významné súťaže. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru ÚVO Janka Zvončeková.

Spresnila, že predseda ÚVO pokračuje v otvorenej a odbornej debate aj so zástupcom Slovenska v Európskom parlamente Ivanom Štefancom. Ten sa priebežne zaujíma o zmeny v legislatíve, ktoré pomôžu rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov na Slovensku. V piatok (18. 2.) sa spojili prostredníctvom videokonferencie, aby prerokovali aktuálne legislatívne aktivity úradu v tejto oblasti.

"Pánovi Štefancovi som predstavil nové zákonné pravidlá, ktoré vzišli z iniciatívy úradu a ktoré úrad v spolupráci s ďalšími partnermi pripravil pre rýchlejšie čerpanie eurofondov v starom, ako aj v novom programovom období. Podstatou je, že úrad nebude povinne kontrolovať eurofondové súťaže pred podpisom zmluvy, do kontroly vstúpi až po jej podpísaní. Daná legislatíva sa vzťahuje aj na mediálne známe konanie o výstavbe obchvatu v Košiciach, hoci vo veci ešte stále prebieha odvolacie konanie," povedal Hlivák.

Europoslancovi podľa svojich slov Hlivák vysvetlil, že upustením od povinných kontrol pred podpisom zmluvy sa úrad nevzdáva svojej dôležitej úlohy strážcu zákonnosti a čestnej hospodárskej súťaže.

"Ak úrad v kontrole súťaže po podpise zmluvy zistí porušenia zákona o verejnom obstarávaní, vyvodí zodpovednosť v zmysle svojej kompetencie, prípadne vec odstúpi príslušným kontrolným orgánom," poznamenal predseda ÚVO s tým, že Štefanca tiež informoval o pripravených legislatívnych zmenách, pokrývajúcich machinácie vo verejnom obstarávaní.

"Som rád, že máme s pánom predsedom Hlivákom spoločný záujem na zjednodušení a zlepšení čerpania európskych zdrojov. Vážim si prínos pána predsedu ku zmenám v tejto oblasti a považujem jeho prístup za kľúčový k podstatnému zlepšeniu v tejto oblasti nielen pre zrýchlenie procesov, ale aj pre ich lepšiu transparentnosť a nezávislosť kontrolných postupov," zdôraznil Štefanec.

Plénum Národnej rady SR 16. februára schválilo novelu zákona o verejnom obstarávaní. V rámci nej odobrili aj úpravu, ktorá má pomôcť čerpaniu eurofondov zo starého programového obdobia.