Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ÚVO sprístupnilo súdne rozhodnutia týkajúce sa úradu na jednom mieste

Na snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič počas tlačovej konferencie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) 10. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Nový predseda úradu Peter Kubovič tak chce uľahčiť verejným obstarávateľom prístup k súdnym rozhodnutiam, a to aj k tým, ktoré boli v neprospech ÚVO.

Bratislava 2. marca (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zverejnil na svojej internetovej stránke súdne rozhodnutia, ktoré sa týkajú úradu na jednom mieste. Nový predseda úradu Peter Kubovič tak chce uľahčiť verejným obstarávateľom prístup k súdnym rozhodnutiam, a to aj k tým, ktoré boli v neprospech ÚVO. Šéf ÚVO od tohto kroku očakáva zvýšenie kvality verejného obstarávania na Slovensku.

"Verejní obstarávatelia potrebujú jednoduchý prístup k aktuálnym informáciám. Len tak dokážeme zlepšovať kvalitu verejných obstarávaní na Slovensku," upozornil Kubovič. Rozhodnutia sú podľa neho najlepším doplnkom metodickej a vzdelávacej činnosti úradu z praxe. Dodal, že sprístupnenie všetkých dostupných informácií je kľúčové aj pre budovanie kredibility úradu v očiach odbornej aj laickej verejnosti.

Chýbajúce dáta a absencia dostupnosti informácií vystavujú verejných obstarávateľov podľa Kuboviča zbytočným chybám a nesprávnej aplikácii zákona o verejnom obstarávaní. I keď musia verejní obstarávatelia podliehať kontrole, kontrolná činnosť musí mať jasné pravidlá.

Šéf ÚVO očakáva, že zverejňovanie rozhodnutí súdov nebude mať pozitívny vplyv len na kvalitu verejného obstarávania, ale posilní aj právnu istotu. "Tú chápem ako stav, v ktorom každý môže legitímne očakávať, že jeho spor bude rozhodnutý v súlade s ustálenou rozhodovacou praxou súdnych autorít a ak takej praxe niet, je legitímne očakávať, že jeho spor bude rozhodnutý spravodlivo," dodal. Z publikovaných súdnych rozhodnutí je možné vyčítať právne posúdenia, ktoré uskutočňuje úrad, ako aj správne súdy.